Novo izvješće humanitarne organizacije Save the Children pokazuje kako je svakih sedam sekundi djevojčica mlađa od 15 godina prisiljena na brak, a svako dvije sekunde djevojčica mlađa od 18 godina.

Radi se o opsežnom istraživanju pod nazivom Every Last Girl objavljenom na Međunarodni dan djevojčica koje, između ostalog, pokazuje kako se maloljetne djevojčice i s 10 godina prisiljavaju na brak s često mnogo starijim muškarcima od njih, što u dosta slučajeva dovodi do obiteljskog nasilja, zlostavljanja i silovanja tih djevojčica.

Utemeljena na parametrima kao što su adolescentska trudnoća, smrtnost majki, obrazovanje, dječji brakovi te broj žena u parlamentu, istraživanjem je postavljena ljestvica zemalja prema uvjetima života kakve pružaju djevojčicama. Hrvatska je izostala s navedenog popisa, ali na popisu su sve susjedne zemlje među kojima se ističe Slovenija na visokom sedmom mjestu. Istraživanje je donijelo i neke neočekivane rezultate, a više o tome možete pročitati ovdje.

Kada su u pitanju brakovi starijih muškaraca s maloljetnicama prema ljestvici prednjače Afganistan, Jemen, Indija i Somalija. Najviše dječjih brakova sklopi se u Indiji gdje se skoro polovica svih djevojčica, što je oko 24.6 milijuna, uda prije nego što napuni 18 godina, a tako visoku brojku istraživanje djelomično povezuje i s brojem stanovništva.

Vjerojatnost da će djevojčica biti prisiljena na brak usko je povezana sa siromaštvom, pa tako brojke iz Nigerije pokazuju kako je čak 40% siromašnih djevojčica udano do 15-te godine, dok kod djevojčica iz bogatijih obitelji taj postotak iznosi 3%.

Izvješće pokazuje i kako tijekom kriznih situacija poput ratova i epidemija najviše pate upravo djevojčice osvrćući se na sudbine sirijskih djevojčica koje su izbjeglice u Libanonu te koje obitelji prisiljavaju na udaju radi sigurnosti. Jedna od tih djevojčica je i četrnaestogodišnjakinja nazvana Sahar kako bi se sačuvao njezin pravi identitet. Sahar se udala s 13 godina za dvadesetogodišnjeg muškarca i trenutno je u drugom mjesecu trudnoće.

Ja sam dijete koje odgaja dijete, rekla je.

Izvršni direktor organizacije Save the Children Kevin Watkins upozorio je kako su dječji brakovi oblik nasilja koji lišava djevojčice njihove slobode, čime one postaju seksualno roblje svakodnevno izložene nasilju, silovanjima, spolno prenosivim bolestima, opasnim trudnoćama i smrti.

UNICEF-ova kampanja: A storybook wedding – except for one thing

 

Save the Children humanitarna je organizacija koja vodi mnoštvo programa kako bi pomogla ugroženim djevojčicama širom svijeta te poziva vlade na pomoć pri okončavanju dječjih brakova. Ako se nastavi dosadašnja praksa, iz organizacije upozoravaju da će se broj djevojčica koje se udaju povećati s trenutnih 700 milijuna na 930 milijuna do 2030. godine te na 1.2 milijarde do 2050. godine. The Independent