Prema izvješću japanske Vlade gotovo trećina žena doživjela je neki oblik seksualnog zlostavljanja za vrijeme radnog odnosa. Ovo je prvo ispitivanje takve vrste u Japanu, provedeno na 9,600 žena od 25 do 40 godina.

Rezultati istraživanja pokazuju da je više od polovice ispitanih žena doživjela verbalno zlostavljanje vezano za njihov izgled, godine i način odijevanja. U najgorem slučaju bile su neprimjereno dodirivane i prisiljene na spolne odnose.

U 24,1 posto slučajeva žene su spolno uznemiravane od strane njima nadređenih osoba. Većina žrtava nasilje ne prijavljuje zbog nepovoljnog odnosa okoline prema njima, a jedna od 10 žena koja odluči prijaviti uznemiravanje, nepravedno je saslušana ili potom degradirana na svom radnom mjestu.

Slučaj Ayake Shiomura iz 2014. godine ostao je zapamćen diljem svjetskih medija. Za vrijeme debate o pravima trudnica i mladih majki Shiomura je pretrpjela niz seksističkih uvreda od strane muških kolega. Niz takvih slučajeva pokazuje kako Japan ima problema sa seksizmom i spolnom jednakosti, kao i s manjkom zaposlenih žena osobito na vodećim pozicijama.

Da bi riješio taj problem i potaknuo zapošljavanje žena na vodeće pozicije u tvrtkama, japanski premijer Shinzo Abe osmislio je program Womenomics. Cilj programa jest povećati žensku radnu snagu i zaposliti žene na 30 posto vodećih pozicija do 2020. godine.

Iako su stručnjaci ocijenili taj program neodrživim, složili su se da bez ženske radne snage zemlji prijeti gospodarski pad. The Guardian…