Pisci pišu muške stereotipe, a bilo bi deset puta zanimljivije kada bi žena izgovarala te riječi.

Istjerivači duhova(1984.)

Susan Alexandra Weaver, rođena 8.listopada 1949.g u New Yorku, američka je glumica i producentica. Najpoznatija je po ulogama u hit-filmovima Istjerivači duhova(1984.), Istjerivači duhova II(1989.) i Avatar (2009.). Za fanove znanstveno-fantastičnog žanra, svoj status kraljice stekla je ulogom Ellen Ripley, svojom prvom vodećom ulogom u filmu Alien(1979.) i njegovim nastavcima; Aliens(1986.), Alien 3(1992.) i Alien:Uskrsnuće(1997.). Igrajući ulogu koja je prvotno bila zamišljena kao muška, postaje prva filmska heroina. Osvajajući Zlatni globus 1988.g za Gorile u magli i Working girl postaje prva osoba koja je u jednoj godini osvojila dva glumačka Globusa. Kada je britanska televizijska kuća Channel 4 radila listu najvećih glumaca i glumica svih vremena, Weaver je kao dvadeseta bila druga ženska osoba na listi, nakon Audrey Hepburn.

Kao kći engleske glumice Elizabeth Inglis i prijašnjeg predsjednika televizijske kuće NBC, Sylvestera Weavera, Sigourney je odrasla s privilegijom u filmskom svijetu. Unatoč tome, kao djevojku je pati njezina iznadprosječna visina i majčin stav prema njezinom izgledu.Još kao tinejdžerica odlučuje promijeniti ime u Sigourney po uzoru na lik u romanu „Veliki Gatsby“ F.Scotta Fitzgeralda. Završavajući studij glume na Yale-u 1974., usmjerava se na kazalište i televiziju, a prva filmska uloga joj je bila uloga sporednog lika u „Annie Hall“(1977.) Woodyja Allena.

Serijal Alien koji slijedi predstavlja njezin uspon do statusa zvijezde koji je, kako je to Ty Burr uočio, usporedan s  karakternim razvojem lika Ellen Ripley u sva četiri nastavka serijala.

Kao Ellen Ripley u Alienu iz 1979.
Kao Ellen Ripley u Alienu iz 1979.

Ja nisam Ripley. Sumnjala sam da ću moći igrati tako snažan lik, ali moram reći da je bilo zabavno istraživati tu stranu sebe. Žene ne dobivaju priliku za to tako često.

Iako Sigourneyine izjave često naglašavaju njezinu samokritičnost i ukazuju na svojevrstan strah od neuspjeha, njezin lik na filmskom platnu daje posve suprotnu sliku. Upravo zahvaljujući okolnostima u kojima je uloga trebala biti muška, lik Ellen Ripley oslobođen je rodnih stereotipa, a radnja serijala daje ženskom liku snagu i rast kakvu inače dodjeljuje muškim junacima filmova.
Nakon ovog uspjeha, Weaver nastavlja briljirati u svojim najvećim hitovima. Od agorafobične Helen Hudson u filmu Copycat iz 1995. do odvažne i suosjećajne Dian Fossey u Gorilama u magli, Weaver uvjerljivo utjelovljuje međusobno različite, ali uvijek izražajne ženske karaktere nadrastajući time svoj status Sci-Fi kraljice.

Gorile u magli, 1988.
Gorile u magli, 1988.

Svoju hollywoodsku karijeru nastavlja i u 50-ima, između ostalog u filmovima Zaselak (2004.)i Rent-A-Mama(2008.). Za Molitve za Bobbyja 2009., nominirana je za Emmy i Oskara. Za 2017.godinu najavljeni su Avatar 2 te drugi nastavak Prometeja kojim će sada već 60-godišnja Sigourney ponovo oživiti ulogu Ellen Ripley.
Osim što je počasna predsjednica zaklade „Dian Fossey Gorilla Fund“, Weaver je dobro poznata po svojim izjavama i kao borac za zaštitu okoliša.

Imam osjećaj da što su ljudska lica starija, za kameru postaju sve zanimljivija.

140610093910-sigourney-weaver-2013-story-top

Iako je markantno lice Sigourney Weaver na filmskom platnu znalo stvoriti brojne uvjerljive likove, ne mogu zaobići kult koji je nastao iz serijala Alien.Drago mi je da je upravo Weaver utjelovila lik Ellen Ripley jer za svaku ljubiteljicu ovog žanra, Ripley je dokaz da u svakoj od nas čuči jedna strašna žena.