Marie Čerminova poznata kao Toyen, rođena je 21. rujna 1902., a umrla je 9. Studenog 1980. u Parizu. Toyen je bila češka slikarica, crtačica i ilustratorica, te članica nadrealističkog pokreta.


toyen-man-ray-1935

Od 1919. do 1920. Toyen je pohodila UMPRUM (Akademiju umijetnosti, arhitekture i dizajna) u Pragu. Dobro je surađivala s kolegom nadrealističkim pjesnikom i umjetnikom Jindrichom Štyrskyjem do Štyrkyjeve smrti. Pridružili su se grupi Devetsil 1923. te izlagalis grupom. U ranim 1920-tima Toyen je otputovala u Pariz i ubrzo se vratila s Štyrskyjem. Dok su živjeli u Parizu, dvoje je osnovalo umjetničku alternativu apstrakciji i nadrealizmu koju su nazvali atrificijalizam. Vratili su se u Prag 1928.

3-umprum_logo

Sama sebi Toyen se obraćala u muškom licu zbog negacije spolova u istinskoj avandgarskoj modi. Namjerno je izbjegavala ograničavajuće zamke feminizma da bi dospjela do skoro isključivog muškog modernističkog svijeta umjetnosti. Toyenine skice, ilustracije u knjigama i slike bile su ponekad erotične, a također je pridonosila erotičnim crtežima za Štyrskyjevu Eroticka reviju (1930-33). Taj je časopis bio objavljivan po strogim uvjetima pretplate temeljenima na nakladi od 150 kopija. Štyrsky je također objavio knjige pod obilježjem Edice 69, od kojih je neke Toyen ilustrirala. Na primjer, ilustritala je Marquis de Sadeovu Justinu. Također treba napomenuti da je sudjelova u djelovima Gospođe Kunstlerin, Žena kao umjetnik, te prestižnom istraživanju o ženama umjetnicama u Zapadnoj civilizaciji iz 1928.

3-9

Toyen i Štyrsky postupno se bili sve više zainteresirani za nadrealizam. Nakon što su njihovi suradnici Vitezslav Nezval i Jindrich Honzl upoznali Andrea Bretona u Parizu, osnovani su Češku nadrealističku grupu zajedno sa drugim umjetnicima, piscima i skladateljem Jaroslavom Ježekom.

Otjerani u podzemlje tijekom nacističke okupacije i Drugog svijetskog rata, sklonila je svog drugog umjetničkog partnera, Jindricha Heislera, pjesnika židovske krvi koji se pridružio Češkoj nadrealističkoj grupi 1938. Dvoje se preselilo u Pariz 1947. prije nego su komunisti preuzeli Čehoslovačku 1948. U praizu su radili s Andreom Bretonom, Benjaminom Peretom te ostalim nadrealističarima.

Marina Mezga