Redateljice su u filmskoj industriji puno rijeđa pojava od redatelja, a pretražite li na internetu pojam ‘najbolji redatelji’ (best directors), Google će vam izbaciti samo imena muškaraca. U gotovo svakoj profesiji nerijetko se može naići na svjedočenja žena koje su nadležni i drugi kolege seksualno uznemiravali, no redateljice su odlučile javno dići svoj glas i podijeliti iskustva s kojima se suočavaju u svojoj profesiji.

Tumblr stranica  Shit People Say To Woman Directors donosi iskustva žena iz filmske industrije koje su svakodnevno na svom radnom mjestu izložene nekom obliku seksualnog uznemiravanja. To je mjesto gdje svaka osoba anonimno može iznijeti vlastita iskustva, a mi vam prenosimo samo neka od njih:

„Zaista bi trebala obući jaknu, tvoje grudi ometaju ljude“, ili „Dobra je ona, ali ja bih volio zaposliti nekoga s kime nakon posla mogu otići na pivo“.

Osvrnemo li se na domaću filmsku scenu, u ovom kontekstu nezaobilazno je podsjetiti na izjavu Zdravka Mamića upućenu redateljici Ivoni Juki, na čijem je filmu Ti mene nosiš gostovao, a vezano je uz isplatu honorara:

„Mene žena da plati? Pa nije valjda da plaćaš sve ove? … Žena nikada ništa neće platiti Zdravku Mamiću!”

više o tome donosi portal Nacional.

Cilj spomenute Tumblr stranice je podizanje razine svijesti o prisutnosti seksizma, podcijenjivanju i diskriminaciji žena u svijetu filma, međutim, na istoj Tumblr stranici mogu se pronaći i sestrinski blogovi koji vrve sličnim iskustvima žena u glazbi, sportu, pisanju. Javno progovaranje o problemima diskriminacije u profesionalnom životu moglo bi doprinjeti u borbi protiv rodne nejednakosti.

 

Dazed