Devetnaestogodišnja Indijka Reshma Banoo Qureshi koja je pretrpjela strašan napad kiselinom, prošetala je prvi puta modnom pistom na prestižnom Tjednu mode u New Yorku. Svojim hrabrim istupom odaslala je osnažujuću poruku i zaradila gromoglasan pljesak publike.

Qureshi je imala samo 17 godina kada je sestrin muž bacio kiselinu u njezino lice. Pretrpjela je jake bolove, a ozljede su bile toliko strašne da je izgubila jedno oko, dok je njezino lice ostalo prekriveno brojnim ožiljcima.

Nakon nekoliko godina emocionalne borbe, odlučila je javno progovoriti o svom problemu i o problemima svih žrtava napada kiselinom. Pridružila se nevladinoj organizaciji Make Love Not Scars i postala zaštitno lice njihove kampanje koja se između ostalog zalaže za zabranu prodaje kiseline u Indiji.

Prošle godine Qureshi je sudjelovala u makeup tutorial videu u kojem je naglasila kako je kiselina lako dostupna svima te se može kupiti u trgovini jednakom lakoćom kao što se može kupiti običan crveni ruž. Njezin video pogledan je više od 1.7 milijuna puta.

Proteklih godina agencija FTL Moda sve češće surađuje s grupom Global Disability Inclusion kako bi promovirala raznovrsnost na modnoj sceni. Tako su, na primjer, prošle godine pistom prošetale Madeline Stuart, model sa sindromom Down, te Rebekah Marine i Gianna Schiavone obje s urođenom tjelesnom manom. Ove godine uz Qureshi, nastupila je i Shaholly Ayers koja je rođena bez dijela desne ruke.                                                                                 querishi shahollymadeline rg

Iako FTL Moda već godinama promovira raznolikost, ovo je prvi puta da je na kastingu odabrana žrtva napada kiselinom.

U izjavi agencije stoji:

“Želimo dati glas ovim predivnim ženama, koje su patile u tišini, skrivale se i prečesto si uskraćivale priliku da svjedoče o tome koliko su zvjerski i okrutno bile napadnute.”

Reshma Banoo Qureshi nada se da će daljnjim istupima potaknuti pokret za zabranu prodaje kiseline u Indiji te tako spriječiti da se tragedija koja se dogodila njoj, više nikada nikome ne ponovi.

MIC…