Republikanski zastupnici Brian Gallagher i Peter Spanos ko-sponzori su zakona kojim bi se ženama propisala prekršajna naknada za, kako tvrde, “bezobzirno”, otkrivanje grudi i bradavica u javnosti. Na javnoj raspravi u veljači upozorili su kako dopuštanje toplesa na plažama može brzo eskalirati i kako će se žene uskoro golih grudi pojavljivati i u javnim knjižnicama i na bejzbolutakmicama, prenosi Huffington Post.

“Sramotno je kako su neki zabavljeni otkrivanjem svojih grudi u javnosti, a pritom ne razmišljaju o utjecaju koji bi to moglo imati na obitelji i djecu koja su prisilno izložena ovom sve učestalijem ponašanju”, izjavio je Gallagher za zakonodavni odbor dodavši: “ Radi se o pokretu za promjenu vrijednosti New Hampshirskog društva.”

Zakon koji predlažu, a koji je osporavan zadnjih mjeseci, odgovor je na popularnu “free the nipple” kampanju nastalu na društveniim mrežama koja podupire pravo da žene ogole svoje grudi u javnosti.

Pitanje javne golotinje u toj savezoj državi na tapeti se našlo prošle godine, kada su dvije “free the nipple” aktivistkinje dobile opomene u gradu Gilfordu zbog odlaska na plažu u toplesu. Njihov je slučaj sud je početkom ovog mjeseca odbacio, presudivši da grad nije imao ovlasti da kazni žene jer u državi ne postoji zakon protiv golotinje.

Trenutno je, što nije slučaj u svim američkim saveznim državama, legalno i za muškarce i žene da budu u toplesu u javnosti u New Hampshireu. Predloženi zakon predviđa prekršajnu prijavu za “nedoličnu razgolićenost” ili “razvratnost” ženama koje izlažu svoje grudi ili bradavice u javnosti.

Osim morala, Gallagher i Spanos navode kako bi incident kakav se dogodio na plaži u Gilfordu nanio štetu i lokalnom turizmu.

Protivnici zakona upozoravaju kako će zakon stvoriti razlike između muškaraca i žena. New Hampshire stanovnica komentirala je predloženi zakon kao regresivan te istaknula kako će ženama oduzeti prava koja su već imala.

“Mi nismo luđaci, nismo radikalni, ne tražimo da idemo na nogometne utakmice ili u knjižnice ili na školske sastanke u toplesu “, izjavila je Kari Stephens.

Ako zakon bude prihvaćen, na snagu će stupit početkom iduće godine.