Centar za ženske studije pobrinuo se za organizaciju ovog jedinstvenog događaja koji će se održati u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb). u utorak 8. ožujka. Uvodnu riječ će održati veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michѐle Boccoz, dok će ostale sudionice biti Nadežda Čačinović, Ingrid Šafranek, Andrea Zlatar Violić, urednica djela Nives Tomašević i prevoditeljica Mirna Šimat.

Njezino najzapaženije djelo zasigurno je njezin opsežan esej o ženskom položaju »Drugi spol«, ujedno i prvi prijevod ove knjige u Hrvatskoj. Ističe se jednostavnim stilom, neuvijenim jezikom i filozofskom mišlju egzistencijalizma.

Prvo izdanje »Drugog spola« pojavilo se 1949. g., koje je, kao posljedicu, imalo odobravanje s jedne, i neodobravanje s druge strane. Ovo eminentno djelo danas se smatra stupom feminizma, a bavi se identitetom i drugošću žene koju predstavlja kroz biološku, psihoanalitičku i marksističku perspektivu. Knjiga je temelj današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, prema riječima Judith Butler, Beauvoirina formulacija »Žena se ne rađa, nego postaje ženom«, prvi put razdvaja pojmove »spola« i »roda«. O njezinoj značajnosti govori i činjenica da je prevedena na četrdeset jezika.

Autorica djela, Simone de Beauvoir, francuska je filozofkinja, autorica romana, eseja i memoara. Postala je najmlađa i tek deveta žena s položenim državnim ispitom iz filozofije. Njezino filozofsko polje interesa bila je filozofija egzistencijalizma koja se često jasno ocrtava u njezinim romanima. Njezina djela uključuju romane (Gošća i Mandarini), memoare u kojima govori o djetinjstvu (Uspomene dobro odgojene djevojke) te opise starosti i smrt njezina životnog suputnika Jean Paul Sartrea (StarostTout Compte FaitCeremonija oproštaja).

Manifestacija predstavljanja knjige »Drugi spol« Simone de Beauvoir upriličena je povodom Dana žena, koji se svake godine održava 8. marta (ožujka).

Organizator manifestacije, Centar za ženske studije, osnovan 1995. godine, prvi je multi/interdisciplinarni studij o ženskoj tematici u Hrvatskoj, koji vode feministkinje, znanstvenice, umjetnice i žene s iskustvom iz ženskog i civilnog aktivizma.

Njihova misija jest pružiti obrazovanje iz ženskostudijskih tema, djelovati na podizanje svijesti žena u Hrvatskoj te poticati istraživanje i izdavaštvo vezano uz ženskostudijske teme. Nastoje podupirati žensku kulturu i ženska znanja putem istraživanja, izdavaštva i javnih događanja i razviti kulturu dijaloga i nenasilnog življenja.