Prijedlog zakona koji obećava financijsku potporu ženama koje nose teško bolesne fetuse je izglasan prošli petak.

Vladin glasnogovornik Rafał Bochenek izjavio je da je ovaj zakon prvi korak u pripremanju kompleksnog programa podrške ženama s teškim trudnoćama i njihovim obiteljima. Jedno od obećanja zakona je jednokratna isplata vrijedna 4,000 PLN (900 €) za žene koje rode dijete s teškim invaliditetom ili koje ima neizlječivu smrtnu bolest.

Druge prednosti dostupne roditeljima, zakonskim skrbnicima i starateljima uključuju palijativnu ili rehabilitacijsku skrb djeci s medicinski ovjerenim bolestima, psihološku skrb, jeftinije lijekove, prioritetni pristup medicinskoj skrbi i pomoć pri specifičnim potrebama kao što je stambeno pitanje.

Ukupno 267 zastupnika glasalo je za ovaj zakon, 140 protiv i 21 suzdržan. Poljska vlada planira uvesti ovaj zakon do 31. prosinca.

Premijerka Beata Szydło nada se da će program ponuditi dovoljno podrške za obitelji koje odgajaju djecu s invaliditetom da zaustave prekide kompliciranih trudnoća. Szydło je prvi put spomenula program nakon što je odbačen zakon o potpunoj zabrani abortusa.

Zakon su kritizirali i mnogi pobornici “pro life” pokreta kao pokušaj prekrivanja srama zbog neuspjeha zakona protiv abortusa. Nadalje, isplata u vrijednosti 900€ je nedovoljna, a Kaja Godek iz organizacije za Život i obitelj izjavila je da će, ako vlada naiđe na proračunske probleme, ovaj program biti pod rizikom eliminacije. Umjesto toga, predložila je da se potrebitim obiteljima dozvole porezne olakšice.