Nakon što je Simon Lokodo, ugandski ministar zadužen za etička pitanja, proglasio gay pride ilegalnim, policija ga je morala blokirati. Unatoč tome, preko 100 LGBT osoba okupilo se na plaži na jezeru Victoria.

Prema riječima lokalnih aktivista, službena su tijela zabranila organiziranje povorke na dvije lokacije izvan Kampale, glavnog grada Ugande.

Lokodo je i prije samog događanja osudio javne aktivnosti LGBT zajednice te je naredio policiji da privede sve one koji se upute na pride. Ipak, preko 100 osoba se pojavilo na jezeru Victoria te je većina njih kasnije u pratnji policije minibusevima vraćena u Kampalu na ispitivanje. Jedan je mladić pri povratku iskočio iz vozila te zadobio tjelesne ozljede. Cijeli ishod šokirao je sve okupljene.

U Ugandi se, kao i u mnogim drugim Afričkim državama,  homoseksualnost još uvijek smatra zločinom te se po zakonima iz doba kolonijalizma tumači kao ‘’protivna prirodi’’. LGBT zajednica je tako suočena s diskriminacijom, nasiljem i ucjenama. Prisiljena je skrivati svoj identitet u strahu od odbacivanja, otkaza i osuđivanja.

Kada se u Kampali ususret gay prideu u kolovozu organizirala zabava za miss i mistera povorke, također je intervenirala policija te je tada privela oko 20 osoba.  Obzirom na to da je bila riječ ne samo o privođenju već i o nasilju, održavanje same povorke se umjesto za kasnije tog tjedna prebacilo na rujan.

O ozbiljnosti situacije govori i informacija da se 2009. u Ugandi pokušao uvesti zakon koji bi smrtno kažnjavao određena homoseksualna djela, uz opravdanje da se time štite djeca. Navedeni prijedlog osuđen je od mnogih drugih tijela i država. Independent…