Koliko god vremena provodili surfajući internetom i neovisno tražite li tamo bitne informacije ili par samo skačete s jedne društvene mreže na drugu, vrlo teško ćete naići na siguran virtualni prostor u kojem se možete u potpunosti opustiti.

Ipak, kreativne katarze naših suborki i suboraca uvijek su dobrodošao odmor. Ovdje donosimo pet internetskih prostora koji čine život malo manje pust i naše vrijeme na internetu puno zanimljivijim.

BURNT ROTI MAG (@BURNTROTI)

?

A photo posted by Burnt Roti Mag (@burntroti) on

Vrlo zanimljivi digitalni i printani fanzin koji podržava mlade Južnoazijske kreativce u usponu. Šarmantni naziv fanzina komentirala je kreatorica i glavna urednica Sharan Dhaliwal:
Postoji nekoliko različitih značenja, ali ono s kojim se najviše ljudi može povezati je odrastanje kao prva/druga generacija doseljenika, pod utjecajem vrlo tradicionalnih uvjerenja bliže okoline
dok se pokušavate asimilirati u (na primjer) britansku kulturu.
Za mene je najveća metafora bila kada bi mi pregorio roti.
Tokom odrastanja su mi redovito govorili da moram naučiti kuhati za svog budućeg muža. Mučila me je ta konotacija da sam (a) strejt – jer je ta generacija vjerovala jedino u brak između žene i muškarca, (b) želim se udati, (c) moram naučiti kuhati za tu osobu i (d) trebala biti ok sa svime time.
Iz prkosa, pregorila bih roti. Sada ih volim raditi, ali povremeno mi slučajno pregori i to me podsjeti na moj inat i osjetim se jako ponosnom što sam se oduprijela toj jako mizoginoj praksi.
Podržite Burnt Roti ovdje ili ulovite printanu verziju ovdje.


LA LIGA (@LA.LIGA.ZINE)

laliga

La Liga
 je sveuključiv umjetnički kolektiv s naglaskom na Latinx (rodno neutralni izraz za ljude Latinoameričkog podrijetla) iskustva i talente.
Eklektično središte kreatora i kreatorica – samoukih fotografa/kinja, izdavača/ica, urednika/ica, grafičkih dizajnera/ica i aktivista/ica, o svojoj misiji kažu:
La Liga funkcionira kao most između digitalnih sigurnih prostora i iskustva iz stvarnog života. Taj prostor je kreiran s namjerom da se bori protiv prevladavajućeg bijelog medijskog tržišta i monopola; prostor koji daje glas individualcima koje inače bijeli neoliberalni mediji ignoriraju. Prepoznajemo svoju odgovornost da istaknemo ne samo marginalizirane glasove iz najšire umjetničke i literarne zajednice, već posebno one marginalizirane unutar same Latinix zajednice (queer, autohtoni, trans, Afro-Latinix, itd.).
Najviše od svega, želimo biti objektivni i dati im platformu za izražavanje, a ne govoriti umjesto njih.

BAD FAT BROADS (@BADFATBROADS)

This is the most us we can be.

A photo posted by BadFatBroads (@badfatbroads) on

Nudeći nimalo uljepšan prikaz života žena koje su “debele-debele”, KC i Arielin podcast, kao i njihova generalna razmišljanja na internetu vrijedno je pratiti.
Ugodan miks prozivanja aktualne pozitivnosti o tijelu, osnaživanja glasova pretežno marginaliziranih korpulentnijih ljudi, seciranja ne tako skrivene fobije od debljine, seksa i svakodnevnog regularnog urnebesa.

BLAVITY (@BLAVITY)

 

Caution: Black Power // ? @alfieldreevesphotography #Blavity #BlackPower #Blackphotographers

A photo posted by Blavity (@blavity) on


Otkad je ušla u medijsku sferu 2014., Blavity je postala glavno odredište za mnoštvo afroameričkih milenijaca. Zamislite sva ta zrnca mudrosti, dovitljive podsmjehe i urnebesne meme-e Black Twittera pomješane u izvor vijesti, umjetnosti i pop kulture.
Želite pročitati zanimljiv tekst o zatvorskom kompleksu ili analizu o 101 načinu kako Lemonade nastavlja krasti metaforičke rubove vašeg života? Ovo je to mjesto!

Blavity nudi nekoliko platformi: @blavitylife, @blavityfoodie i @blavitynews.


MUSLIM GIRL (@MUSLIMGIRL)

This is what it's come to ?

A photo posted by Muslim Girl (@muslimgirl) on


Koliko često su muslimanske djevojke i žene u središtu vlastitih priča? Osnaživanje putem skromnosti i kroz odanost religiji nekima je i dalje nedokučiv koncept.
Ovdje zavirite u svijet Amani Al-Khatahtbeh, začetnice bloga koja pomaže proširiti dijaloge i prezentirati iskustva femme muslimanskih žena.
Forum isprepliće novosti, kulturu i satirični humor, dok dalje adresira teška pitanja poput islamofobije i LGBTIQ prava.
Istina je da je percepcija stvarnost, a mediji su snažno oruđe za to. Neodgovorne medijske reportaže ovjekovječile su nepravedni prikaz muslimanskih žena u javnosti što je za uzvrat iskorišteno kao opravdanje za mnoge štetne prakse protiv muslimanskih zajednica kod kuće i u inozemstvu. Mediji tretiraju mnoge nebijele zajednice na isti način. Zato je vrlo važno za nas da kreiramo vlastite medije i ispričamo svoje vlastite priče.

Izvor: dazzedigital.com