Zapitaj se, koliko vremena na dan provedeš usredotočena na sumnju u sebe i negativne misli? Sad zamisli što bi se dogodilo kada bi sve te negativne misli postale pozitivne. Zamisli što bismo sve mogle/mogli postići kada bismo to isto vrijeme i energiju usmjerili ka stvarima koje volimo umjesto da mrzimo svoja tijela i misli.

4805560_orig

Oduvijek je u zapadnoj civilizacija postojala ideja poželjnog izgleda ženskog tijela. Jasno ocrtane konture u koje društvo pokušava uklopiti svaku ženu konačno su počele zamarati suvremene medije te se počeo oslobađati prostor za nove interpretacije ljepote.  Australska fotografkinja Amy Hermann odlučila je doprinijeti pozitivnoj predodžbi ženskog tijela osmislivši knjigu „Underneath I am Women“ ( Iznutra ja sam žena/žene ). Knjiga sadržava fotografije 100 žena različitih tjelesnih tipova koje prate priče o okolnostima koje su ih oblikovale kao i njihov intiman odnos prema vlastitom tijelu.

 

Vrijeme je da prestanemo doživljavati ženino samopouzdanje kao aroganciju, a samoomalovažavanje predstavljati kao neki oblik skromnosti .

 

 

Projekt je uspješno financiran preko Kickstartera i osmišljen je kako bi ženama pomogao prevladati vlastite nesigurnosti i negativnosti prema vlastitom tijelu. Ideja umjetnice je promidžba samopoštovanja bez kategoriziranja žena u postojeće kalupe. Priče koje dolaze uz neretuširane fotografije su iskustva koja su oblikovala te žene u ono što jesu, ali ne i stereotipne priče koje se povezuju s neki tipom tijela.

 

Ispod (odjeće) mi smo mlade, debele, visoke, mi smo transrodne, mršave, s invaliditetom ,mi smo male, uplašene i stare. Mi smo brojne etikete koje je društvo stvorilo za nas. Ali što ako ti kažem da sam ja ispod svega toga odlučna, ustrajna, snažna, sposobna, glasna, otporna… biste li me drugačije gledali?