Netflixov Stranger Things uvjerljivo je najpopularnija serija ovoga ljeta. Radnja je smještena u gradiću Hawkinsu u saveznoj državi Indiani gdje stanovnike muče nestanci i dolazak misterioznih  agenata.

Za svoj nostalgičan prikaz života u osamdesetima serija konstantno dobiva pozitivne kritike, a jednu od rijetkih negativnih napisao je Film Critic Hulk. On izražava nezadovoljstvo nerazvijenim likovima i nejasnim porukama koje Stranger Things šalje, te smatra kako serija uopće nema smisla. Osim toga, on smatra kako seksualne politike serije upitnima – ponajviše ga smeta što se seksualna pitanja ne koriste za stvaranje konflikta već se samo prihvaćaju. Primjerice, smeta ga Jonathanovo fotografiranje Nancy i njezin stav prema tome, ali i stalna želja za ljepotom koju izražava Eleven.

No autorica Salonovog teksta Silpa Kovvali smatra da Hulkove kritike prikaza seksualnosti i adolescencije nisu sasvim opravdane, te da Stranger Things ta pitanja prikazuje na veoma zanimljive načine. Autorica počinje s prikazom djece i djetinjstva.

Iako neki kritičari optužuju seriju za iskorištavanje nostalgije prema osamdesetima, njezin uspjeh se može pripisati prikazivanju slobode djetinjstva kakva ne postoji u današnjem razdoblju pretjerano zaštitnički nastrojenih roditelja. Serija započinje scenom u kojoj glavni likovi – Will, Mike, Lucas i Dustin – igraju Dungeons & Dragons, fantasy igru koja zahtijeva kreativnost i dječju maštovitost pri igranju. Zato ne iznenađuje što će ta skupina dječaka kasnije iskoristiti ne samo odanost Mikeu, već i svoj avanturistički duh i zaigranost kako bi spasili prijatelja. U tome im pomaže djevojčica Eleven, čije ih natprirodne moći u isto vrijeme začuđuju i oduševljavaju.

Hulk smatra da je nadolazeća prijetnja misterioznog čudovišta izvor glavne napetosti u seriji, no Kovvali vidi razvoj simpatija i prvih poljubaca kao izvora konflikta u skupini muških prijatelja kao glavni pokretač serije.

Što se tiče Elevenine želje za ljepotom, ovdje se autorica slaže s Hulkom. To je pitanje posebno problematično kada uzmemo u obzir da djevojčica nije znala značenje riječi “prijatelji”, no kada ju je Mike nazvao lijepom nakon što su je obukli u Nancynu haljinu i periku, nije pitala za značenje te riječi već se samo zapitala opisuje li ju ona čak i kada nije kostimirana. Kako je moguće da se djevojčica instinktivno želi identificirati s konceptom koji bi u stvarnom životu upoznala socijalizacijom, a mora joj biti pojašnjena ideja prijateljstva?

Jedna od točaka neslaganja s Hulkom za autoricu jest pitanje Nancy i njezinih odnosa u seriji, primjerice njezina svađa s majkom oko toga je li činjenica da je spavala s dečkom zapravo bitna. Prvi seks za nju nije pitanje života ili smrti – jedino što je za Nancy u tom kontekstu važno jest činjenica da je upravo u tome vremenu njezina najbolja prijateljica Barb nestala. Time je jedan od stereotipa trilera i hororaca u kojemu “droljaste” djevojke uvijek prve nastradaju ovdje izvrnut.

Iako Hulk njezin odnos sa Jonathanom čita na stereotipičan način, kao i većina likova u seriji, ovdje se radi upravo o izvrtanju stereotipa o muškim prijateljima i neuzvraćenoj simpatiji. Jonathan i Nancy su prijatelji, te tučnjava između Nancynog dečka Stevea i Jonathana nastaje ne kada ih on optuži da su spavali zajedno, već kada Steve uvrijedi Jonathanovog nestalog brata Willa. No Steve se kasnije iskupi za svoje ponašanje i opravda Nancyno objašnjenje da on zapravo nije loš dečko. Autori serije su ovdje mogli pokleknuti i stereotipično maknuti Stevea iz slike spojivši Nancy i Jonathana, no ipak su Nancy podarili njezinu vlastitu volju.

Tako je Nancy završila s dečkom s kojim je imala stvarnu romantičnu povezanost, a ne s dečkom s kojim je povezuje samo proživljena trauma. Ona je u seriji dobro definiran lik, a ne projicirana muška maštarija u kojoj usamljeni čudak na kraju osvoji djevojku.

Iako u nadolazećoj drugoj sezoni serija može krenuti u suprotnom smjeru, Stranger Things sada je ipak iznad većine proizvoda pop-kulture koji demoniziraju tinejdžere i seks. Možemo reći da je jedna od njezinih važnijih poruka o ljudskoj prirodi ta da najstrašnija čudovišta stvaramo sami. Salon.com