Gillian Anderson glumica je neosporivog talenta, uvijek vjerno prenosi emocije i očarava, bilo u ulogama snažnih i briljantnih žena u serijama i filmovima, ili pak kompleksnim ulogama na pozornici. Uz svoju glumačku karijeru, Anderson je i spisateljica te strastvena aktivistica.

Gillian Anderson rođena je 9. kolovoza 1968. u predgrađu Chicaga. Njen otac, Edward Anderson,  bio je uključen u distribuciju filmova pa je Anderson provela svoje djetinjstvo seleći iz jednog mjesta u drugo: najprije u Puerto Rico, zatim u London, kojeg se uvijek prisijeća s nostalgijom, te s 11. godina se ponovno vraća u SAD.

Anderson je teško pala selidba iz krcatog Londona u manji republikanski grad Grand Rapids. Promjenu je popratila tinejdžerska pobuna koja je  skoro rezultirala isključenjem iz škole, ali bez obzira na tinejdžerski bunt i nezadovoljstvom okoline, Anderson je bila jedna od najboljih učenica i učenika u školi.

Zanimanje za kazalište Anderson je izrazila još u školskim danima kada je s 13. godina izvanrednom izvedbom Julije impresionirala svog nastavnika te je pozvana u lokalno kazalište the Civic Theatre Grand Rapids. Polazila je školu glume the Goodman Theatre School, 1990. diplomirala je glumu na Sveučilištu DePaul u Chicagu. Roditelji nisu podržavali njen odabir karijere pa Anderson odlazi od kuće, seli u New York, i uz odlaske na audicije radi kao konobarica kako bi se uzdržavala.

Veliki uspjeh doživjela je nastupom u drami Alana Ayckbourna Absent Friends za koji je dobila svoju prvu nagradu The Theatre World Award, a sljedeća značajna uloga bila joj  je uloga Celije u predstavi The Philanthropist Christophera Hamptona.

Internacionalni uspjeh stekla je ulogom FBI agentice Dana Scully u znanstveno-fantastičnoj seriji Dosjei X.  Anderson kaže kako je na audiciju otišla zaintrigirana likom jer se po prvi puta u svojoj karijeri susrela sa scenarijem u kojem glavnu ulogu ima inteligentna i snažna žena. Njen lik je tijekom devet sezona i dva filma, koliko je potrajao ovaj televizijski fenomen, bio glas razuma i logike, a ne emocionalnosti tipične za ženske likove. Serija je ove godine vraćena, odnosno obnovljena, te izlazi 10. sezona s Gillian Anderson i dalje u glavnoj ulozi.

Gillian Anderson u Dosjeima X
Gillian Anderson u Dosjeima X

Osim u Dosjeima X, Anderson je zasjala i u kriminalističkim serijama Hannibal i Pad. U kriminalističkim serijama žene su obično prikazane kao objekti, žrtve tuđih bolesnih maštarija, ožalošćene supruge i majke; ipak ne i ovim scenarijima: obje serije pružaju osvježavajuće nov pristup ženskim likovima. Anderson u Hannibalu glumi dr. Bedeliju Du Maurier, inteligentnu psihijatricu te suučesnicu u zločinima serijskog ubojice Hannibala.

“The Fall” Series 1. Artists Studio/BBC Directed by JAKOB VERBRUGGEN Produced by GUB NEAL, JULIAN STEVENS EX Produced by PATRICK IRWIN, JUSTIN THOMSON-GLOVER Writer/EX Producer ALLAN CUBITT Starring Gillian Anderson as DSI Stella Gibson
Gillian Anderson u ulozi Stelle Gibson u seriji Pad

Ni jedna druga kriminalistička drama ni približno toliko ne preispituje i izaziva konvencije žena u medijima kao Pad. Anderson u ulozi Stelle Gibson, samouvjerene, staložene i genijalne detektivke, a radi na slučaju mizoginog serijskog ubojice. Nitko ne preispituje njen autoritet ili njenu kompetentnost. Uvijek zna što želi, i bez imalo srama to i uzima. Jedna je od vrlo rijetkih, skoro pa i nepostojećih, glavnih likova biseksualne orijentacije.  Sama serija bavi se, na vrlo intrigantan način, pitanjima i problemima koje žene susreću tokom svoje karijere, nerealne slike žena koju mediji stvaraju, ženske seksualnosti, društvenih nametanja i posramljivanja istog. Anderson je, osim svoje svog izuzetnog glumačkog talenta, doprinijela i kao izvršna producentica druge sezone. Treća sezona s neupitno divnom Anderson u glavnoj ulozi izlazi ove godine.

Značajne filmske uloge Anderson obuhvaćaju, Lily Bart u remek djelu Terenca Daviesa The House of Mirth te Lady Dedlock u vrlo uspješnoj produkciji Charles Dickinsove novele Bleak House.

pic_1495236
Gillian Anderson u filmu Bleak House

Osim uspjeha u serijama i filmovima iskazala se i na pozornicama pa je tako 2003. godine osvojila nagradu za najbolju glumicu za svoj nastup u What the Night Is For.  Sljedeće godine glumila je u The Sweetest Swing in Basseball, a u 2009. zasjala je u ulozi Nore u adaptaciji Ibsenove Lutkine kuće, te je  za sve navedeno dobila odlične kritike. U 2014. neodoljivo i neosporivo dokazala svoj glumački talenat u ulozi Blanhce DuBois u A Streetcar Named Desire.

showbiz-theatre-streetcar-named-desire-young-vic-1
Gillian Anderson u kazališnoj drami A Streetcar Named Desire

Osim filmova i serija, te kazališta, njezina karijera obuhvaća i naraciju audio-knjige Anne Rice Exit to Eden, posudila glas za parodiju njenog lika Scully za epizodu Simpsona ‘The Springfield Files’, vodila BBC-ov dokumentarni serijal Future Fantastic, te televizijske dokumentarce Spies Above i Why Planes Go Down, sudjelovala je u izradbi albuma Future: A Journey Through the Electronic Underground. Veliki je fan Miyazakija i njegovog rada, te je 1999. u engleskom prijevodu Princeze Mononoke dala glas liku Moro.

Anderson je, u suradnji s Jeffom Rovinom, objavila tri knjige, odnosno dijelove sage The Earthend Saga. Treća knjiga pod naslovom The Sound of Seas izašla je ove godine. 28. veljače 2017. godine Anderson će objaviti u suradnji s novinarkom i spisateljicom Jennifer Nadel knjigu za samo-pomoć ženama pod naslovom WE: A Manifesto for Women Everywhere. 

                   the-sound-of-seas-9781471137785_lg                                      a-dream-of-ice-9781471137747_hr 

Već na početku svoje karijere izjasnila se kao feministica, što i pokazuju njeni odabiri uloga i angažman u mnogim projektima. 1996. godine postala je glasnogovornica Feminist Majority Foundation te je sudjelovala u mnogim projektima i kampanjama, uključujući Million4Roe. Podržava V-Day pokret Eve Ensler čiji je cilj spriječiti nasilje nad ženama i djevojkama, u sklopu kojeg je u veljači 1999. sudjelovala u nastupu The Vagina Monologues.  

GillianVaginaMonologues
The Vagina Monologues

Osim pravima žena, njen rad usmjeren je i na druga područja kao što su prava mladih marginaliziranih Afrikanaca, prava LGBTQ zajednice, prava životinja i zaštite okoliša.

Između ostalog, ko-osnivačica je SAYes organizacije koja pruža mentorstvo mladim Afrikancima, podržava The Trevor Project, fokusiran na prevenciju samoubojstva među LGBTQ mladima. Zagovornica je Childreach Internationala, dobrotvorne organizacije bazirane u Londonu, koja surađuje s lokalnim zajednicama u zemljama u razvoju kako bi osigurali osnovna ljudska prava za djecu.

Glasnogovornica je Neurofibromatosis Network-a, organizacije koja se pomaže oboljelima od neurofibromatoze, bolesti od koje je umro njen mlađi brat, a uz to podržava i The Global Genes projekt.

Podržava i dobrotvornu organizaciju The Refuge koja pruža pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji; te Survival International, organizaciju koja pomaže pripadnicima plemena koja su uspjela opstati do danas.

Gillian Anderson svestrana je glumica, spisateljica i aktivistica. Doprinijela je mnogo svojim radom, bilo konkretnim angažmanom u dobrotvornim akcijama i projektima, tako i pažljivim odabirom svojih uloga, uloga snažnih i samoostvarenih žena, predstavljajući odličan primjer mnogim djevojkama i ženama, svojom karijerom i svojim osobnim životom.