Žene u 20-ima uživaju jednakost s kolegama, s obzirom na plaće koje primaju, ako je suditi prema Resolution Foundationu. Nesrazmjer u plaćama prepolovio se na pet posto u generaciji, što je dobra vijest.

 Nažalost, isto istraživanje nalazi da će do vremena dok žene rođene u drugome tisućljeću napune 30 godina, nastupiti novi poznatiji trend. Razlika u plaćama.

Što se tiče mirovina, jedna od nevjerojatnih kampanja društvenih medija u proteklih nekoliko godina bila je Women Against State Pension Inequality (Waspi), koju je pokrenula skupina žena rođena u 1950-ima, koje su otkrile da se dobna granica za mirovinu pomaknula unazad, sada žele naknadu.

Gledano po nominalnoj vrijednosti, teško je potpuno simpatizirati s ovim zahtjevom, posebice ako si mlađi porezni obveznik od kojega se očekuje da plati račun i da možda nikada ne će dobiti državnu mirovinu.

Međutim, Waspi kampanja postala je cijev za mnogo širu priču o ženama koje se moraju osloniti na državnu mirovinu zato što nemaju ništa drugo na što bi se mogle osloniti.

To su žene koje su odustale od svojih plaća da bi radile kao neplaćene njegovateljice i žene koje su odlazile na posao, ali bile nasamarene pridruživši se velikodušnom privatnom mirovinskom sustavu.

Ako priče imaju uzorak, onda je to o ženama svedenima na siromaštvo zbog dezinformacija i diskriminacije tijekom desetljeća njihova radnog vijeka.

Za žene koje se planiraju umiroviti ove godine očekuje se da će živjeti od 27 posto nižeg godišnjeg dohotka nego muškarci, prema Prudentialu, privatnom mirovinskom davatelju.

Postoje znakovi koji pokazuju da će se ova nejednakost nastaviti ili pojaviti u novim oblicima. Automatski upis znači da poslodavci moraju opskrbiti radnike s mirovinama, ali samo ako zarade 5,824 funti godišnje, i samo ako su izravno zaposleni.

Međutim, samo-zaposleni radnici ostavljeni su da se sami brane. Muškarci i žene jednako pate zbog ovog nepodudaranja; ali žene su potpuno uključene – 33 posto od svih samo-zaposlenih radnika u 2016. godini bile su žene, prema Resolution Foundationu, u usporedbi sa 27 posto u 2008. godini.

Najnovija generacija feministkinja ponovno je stavila nesrazmjer u plaćama na dnevni red.

Ali, ako se uskoro ne pozabave mirovinama, do vremena kad otkriju ovu nejednakost, možda će biti prekasno. New Statesman…