Skupina mladih feministica izašla je na ulice prošli tjedan skandirajući “Gdje su žene?”, marširajući zapadnim djelom Central Park-a, s vijenčićima od suncokreta na glavama, podsjećajući tako na ženski pokret sufražetkinja 1860-ih godina.

Povod takve akcije ovih 10 djevojčica, članica Girl Scout Troop 3484, je prikupljanje sredstava za prvi spomenik ženama u Central Parku!

Predložena skulptura odala bi počast sufražetkinjama Elizabeth Cady Stanton i Susan B. Anthony i bila bi prvi kip u parku koji predstavlja stvarnu ženu.
Trenutno su u Central parku 22 kipa povijesnih muških figura i samo dvije ženske:
Alisa u Zemlji čudesa i Majka Guska, fikcijska autorica bajki i pjesama za djecu.
Kako kaže jedna od djevojčica, Stori Small: “Ne želimo odrasti da bi postale Alisa u Zemlji čudesa!”

girlscout

Ovaj projekt započela je Coline Jenkins, praunuka Elizabeth Cady Stanton, koja ideju pokušava ostvariti već godinama. Spomenik je odobren 2014.-te, a otada je od ukupno potrebnih 400 – 600 tisuća dolara, 170 tisuća prikupila zaklada Elizabeth Cady Stanton i Susan B. Anthony Statue fond.
Ambiciozne djevojčice iz Troop-a 3484 smatraju da mogu bitno doprinijeti toj zakladi!

Mlade izviđačice su prošle godine od prodaje kolačića donirale 4400 dolara uredu gradonačelnika za pomoć vojnim veteranima bez doma, a zatim organizirale akciju prikupljanja osnovnih kućnih potrepština za tek udomljene veterane, ispričala je suvoditeljica grupe Bridget Small.
Nadaju se da će najmanje toliko uspjeti prikupiti za spomenik, uglavnom kroz donacije koje prikupljaju svakog četvrtka na području križanja zapadnog djela Central parka i 77. ulice. A kako se bliži sezona prodaje kolačića, sigurne su da će idućih mjeseci biti više prolaznika.

Kada se prikupi potreban novac, spomenik će biti izgrađen na jugozapadnom uglu ulaza u Central park sa zapadne 77. ulice.
Podnožje skulpture će također sadržavati imena i drugih važnih žena u pokretu sufražetkinja.

Ako želite pomoći Jenkins i poduzetnim mladim djevojkama iz Troop 3484 da ostvare svoj cilj, kliknite ovdje.