Petina djevojčica u Bangladešu je udana do 15 godine, a do 18. rođendana, više od pola djevojaka je u braku. U zemlji u kojoj je seksualno nasilje uobičajeno pa čak i u porastu, od djevojaka se očekuje da ostaju kod kuće ili zarađuju umjesto odlaska u školu. U ovom staromodnom i patrijarhalnom društvu uobičajeno je da djevojke provode dane na plažama prodavajući grickalice ili nakit turistima kako bi pomogle svojim obiteljima. Neke od njih s 10 godina šalju da služe u imućnim domaćinstvima.  Ove djevojke umjesto toga surfaju.

Kada je Suma, jedna od djevojčica koje rade na plaži, vidjela spasioca na dasci, skupila je hrabrost i pitala ga bi li je učio surfati. Iako je u Bangladešu surfanje viđeno kao zapadnjački i isključivo muški sport, druge djevojke su se ubrzo pridružile Sumi.  Nekoliko godina kasnije jedanaest djevojčica dobi od 10 do 15 godina uči surfati u surferskoj školi Rashema Alama.

sub-buzz-25910-1472760999-24

Surfanje im je dalo slobodu da budu djeca, da budu samouvjerene i da sanjaju veće snove. Kad su u vodi – to je prekid sa svime što se događa na obali. Imaju priliku opustiti se. Sve su zajedno tamo.

Tako je za Independent rekla Allison Joyce, fotografkinja koja prati djevojke već dvije godine. Ona je osnovala fond kako bi djevojkama omogućila školovanje. Prema podacima organizacije Concern Worldwide, samo trećina žena u Bangladešu može pisati i čitati, a skoro tri milijuna djece u zemlji se ne školuje, a većinu čine djevojčice.

Johanara surfs during a break from selling chips on the beach in Cox's Bazar.
Johanara, jedna od surferica

Sloboda koju ove djevojke uživaju nije bez cijene. Osim što se surferska daska smatra neprikladnom u rukama djevojke, zapostavljanje rada na plaži smeta siromašnim obiteljima djevojaka. Uz roditelje, stariji surferi prijetili bi djevojkama, očito uznemireni vještinama i samopouzdanjem djevojaka. Njihov učitelj, Alam je morao policijsku zaštitu tražiti pet puta prije nego što su je djevojke dobile.

Rashed, the head of the Cox's Bazar Surf Club, watches as his wife, Venessa, tutors the surf girls in a park near the beach.
Rashed Alam sa ženom, Vanessom Rude i djevojkama

S obzirom na okolnosti koje djevojkama otežavaju ove aktivnosti, zabrinutost njihovog učitelja ne iznenađuje. Kako je i sam školu napustio prijevremeno, odrastao je u sličnim okolnostima kao i djevojke. Osim što uče surfati, Alamova žena, Rude uči djevojke engleski kako bi ih pripremila za poslove s turistima. Alam se nada da bi djevojke mogle raditi kao spasiteljice na plaži kada napune šesnaest godina.