U dva najveća vijetnamska grada, Hanoiu i Ho Chi Minhu City-ju, žene čine gotovo polovicu migrantske radne snage. Zbog nestabilnih prihoda i minimalne socijalne zaštite, neprestano su izložene zlostavljanju i izrabljivanju. No ove radnice odbijaju ostati na margini. Uz pomoć UN-ovog programa We are Women ujedinile su se kako bi osigurale svoja osnovna socijalna i legalna prava te zdravstvenu skrb. 

Tridesetsedmogodišnja Hau iz sjeverne provincije Hai Duong se nakon muževe smrti preselila u Hanoi, gdje danas dijeli baraku s dvanaestogodišnjom kćeri te preživljava prodajući metle i slatke kuhane krumpire sa svoje bicikle. Na dobar dan zaradi oko šest dolara.

hau
Hau. Fotografija: UN Women/Pham Thanh Long

Hou je pred sedamnaest godina iz obližnje Ha Nam provincije u potragu za poslom natjerala glad. Njezina se obitelj od skromnih usjeva omanjeg rižinog polja nije mogla prehraniti te im Hou pomaže šaljući zaradu od prodaje piletine i pačjih jaja. Baraku u Hanoiu dijeli s pet drugih žena, a cjelodnevnim bicikliranjem po gradu dnevno zaradi otprilike pet dolara.

hoa
Hoa. Fotografija: UN Women/Pham Thanh Long

Od sredine 1990ih godina migracija iz ruralnih u urbane sredine pojačana je zbog industrijalizacije i urbanizacije te je prema procjenama vijetnamske vlade 2014. godine u gradovima živjelo 9,2 milijuna migrantskih radnica/ka. Gotovo 99 posto nije ih osigurano u slučaju ozljede na radu niti imaju dostup socijalnoj i zdravstvenoj skrbi. 62, 1 posto žena je samozaposleno bez sigurnosti ugovora o radu, što je gotovo dvostruko više od muškaraca. Bez potpore obitelji i sa skromnim i nestalnim prihodima, migrantske radnice na margini društva su laka meta iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja od strane poslodavaca.

hau2
Fotografija: UN Women/Pham Thanh Long

2013. godine, 10 000 ruralnih migrantskih radnica sudjelovalo je u trogodišnjem programu UN-ove Fundacije za žene i rodnu ravnopravnost We are Women čiji je cilj migrantskim radnicama osigurati pristup socijalnoj i zdravstvenoj skrbi, boljim poslovima te ih upoznati sa njihovim osnovnim radničkim pravima i standardima zaštite na radu.

‘Vjerujemo da će naši udruženi napori pridonijeti stvaranju društva u kojem će migrantske radnice moći jednakopravno sudjelovati. Uz sposobne i snažne žene poput ovih, bolja budućnost čini se gotovo nadohvat ruke ‘, rekla je Shoko Ishikava, UN-ova predstavnica za žene u Vijetnamu.

Prva lokalna mreža za migrantkinje u Vijetnamu koja je osnovana u sklopu programa danas broji trideset i tri članice koje surađuju sa lokalnim radnicama te upozoravaju gradske vlasti na njihove potrebe. ‘Postala sam samouvjerenija i više me nije strah dijeliti svoje znanje i pomagati drugima. Ovi sastanci nisu samo mjesto razmjene informacija i učenja, već nam donose veselje, smijeh i prijateljstvo’, kaže Hoa. Huffington Post…