Ovog mjeseca održan je treći godišnji Wikipedia Art+Feminism Edit-a-thon, cjelodnevni događaj na kojemu se uređuju i nadopunjuju Wikipedia članci o ženama i umjetnosti, s posebnim fokusom na umjetnicama i ženskim umjetničkim pokretima. Edit-a-thon je održan na 125 lokacija raspršenih na 6 kontinenata.

Ideja za održavanje ovog događaja niknula je iz istraživanja Wikimedia Foundationa iz 2011. godine, koje je pokazalo da su žene činile samo 9% urednica Wikipedije te da razlika u rodnoj zastupljenosti može dovesti do neuravnotežene rodne reprezentacije značajnih osoba, što naposlijetku vodi do manjeg broja članaka o ženama. Primjerice, od svih biografskih članaka objavljenih na engleskom jeziku, samo 15% je o ženama.

Podaci o ovogodišnjem događaju još uvijek nisu objavljeni, no podaci od prošle godine su zabilježili više o 1500 volonterki i volontera koji su stvorili 334 nova članka, te uredili još 500. Na lokacijama održavanja događaja, među kojima su muzeji Tate Britain i MoMA, sudionicima su pružene edukacije o stvaranju i uređivanju wiki-članaka kako bi novopečeni Wikipedia urednici stvorili što kvalitetniji sadržaj.

Nažalost, u Hrvatskoj još nije održan niti jedan lokalni susret, no Wikimedija pozivaljude svih rodnih identiteta i ekspresija, posebice žene, da sami organiziraju slično događanje”. Wikimedia.org…