Holivudski glumac Mark Ruffalo producirao je film “Anything”, u kojem transženu koja se bavi seksualnim radom glumi Matt Bomer – cismuškarac. U filmu ne glumi te u njegovom stvaranju nije angažirana niti jedna transosoba.

O svemu su javnost obavijestile transglumice, navodeći ovaj primjer kao samo jedan u nizu zakidanja njihovih prilika za radom u mainstream filmskoj industriji. Jen Richards bila je jedna od najglasnijih na Twitteru. Jen je inače transžena koja je napisala, režirala i glumi u webseriji “Her Story” za koju je nominirana za Emmy. Na Twitteru je napisala da je bila na audiciji za ulogu u “Anything”, inače filmu koji se snima prema istoimenom kazališnom predlošku, i tad je upozorila autore da ne angažiraju cismuškarce za uloge transžena. Richards kaže kako je i sama nekoliko puta ostala bez uloge jer “nije izgledala dovoljno trans” te kako se takvom praksom zapravo potiče transfobija.

“Postoji više problema povezanih s neangažiranjem transžena za takve uloge. Prvo, estetika – postoji razlika između nas i cismuškaraca. Jared Leto i Eddie Redmayne su odlični glumci, no publika na kraju doživljava transžene kao da su “zapravo muškarci”. Drugi je praktičan i ekonomski razlog – cijela zajednica profitira ako nam se daju prilike da radimo i stvaramo umjetnost. Treće, davanje uloga tranžena cismuškarcima dovodi do nasilja”, napisala je Richards. Pojasnila je kako mnoge muškarce privlače transžene, no nakon seksa s njima osjećaju grižnju savjesti jer misle da “nisu dovoljno maskulini ili da su gay”.

“Onda dokazuju svoju muškost nasiljem prema nama”, zaključuje Richards, iza koje je stala i cijela transzajednica.

Matt Bomer o svemu se nije oglasio, ali je na nekoliko sati blokirao transglumicu Jamie Clayton na Twitteru jer ga je upozorila na ovu problematiku.

Mark Ruffalo ispričao se cijeloj zajednici i poručio kako je film već gotov, no svi su otvoreni za razgovor.

“Žao mi je što smo povrijedili bilo koga u transzajednici. Još učimo o ovom svemu. Drago mi je da razgovaramo o ovim problemima”, napisao je glumac.