Šokantna vijest o šesnaestogodišnjoj Brazilki koju je drogiralo i brutalno silovalo tridesetak muškaraca izazvala je gnušanje diljem svijeta tim više što su se počinitelji zločinom pohvalili na društvenim mrežama. Nažalost,u toj zemlji to nije ni približno prvi takav slučaj.

U Rio de Janeiru to je tužna svakodnevica, a slučaj ove djevojčice je samo jedan od pola milijuna takvih koji se dešavaju svake godine. Favele u kojima stanuje mnogobrojno stanovništvo plodno su tlo za razne vrste kriminala jer njima vladaju šefovi narko kartela, a vatrena paljba između njih i policije tužna je svakodnevica. U 2014. primjerice, prijavljeno je 50.000 slučajeva silovanja, a mnogi nažalost nisu ni došli do policije. Nadalje, u Rio de Janeiru prosjek je 13 silovanja dnevno, a sama brazilska kultura ne doprinosi smanjenju tog broja. Krivica se najčešće prebacuje sa zločinca na žrtvu, a posljedica toga su upravo daljnji neprijavljeni zločini koji samo ohrabruju silovatelje.

Neki od komentara na video silovanja glase : „Da je ostala kod kuće to joj se ne bi dogodio“ ili „nosila je kratku suknju“. U takvoj mačističkoj kulturi tisuće građana izašlo je na ulice ne bi li istjeralo pravdu i osudilo seksizam koji vlada državom. Ni sami brazilski mediji nisu se iskazali jer su o slučaju počeli pisati tek kada se vijest dobrano proširila društvenim mrežama, a jedna od prvih vijesti koju su prenijeli govorila je kako je žrtva bila otprije poznata kao ovisnica o drogama.

tumblr_mocq8biptM1s7s0tto7_500

Naposljetku, kultura silovanja nije samo termin koji su skovale feministkinje i liberali. Kultura silovanja realno je stanje svijeta u kojem se mi žene rađamo i s kojom se suočavamo čitav život.