Krhka izgleda, no robusnog prizvuka, američka pjevačica Kim Carnes još uvijek u svojoj 71. godini života ruši stereotipe. Ova kalifornijska djevojka, dvostruka dobitnica Grammyja, nikada se nije uklapala u tipičnu sliku jedne “prosječne kalifornijske djevojke”.

Umjesto o beach partyjima, Kim Carnes radije neobuzdano pleše na pustom parkiralištu usred noći uz zvukove radija koji dopiru iz auta (Along With the Radio), pjeva o jednom nedjeljnom jutru na Jamajki (Jamaica Sunday Morning) ili se jednostavno prisjeća dobrih starih vremena (Good Old Days), dok će surfanje kalifornijskim valovima uvijek radije zamijeniti manje tipičnim sportom toga podneblja- jedrenjem, za koji je dovoljna mala pomoć vjetra i velika šaka snova (Sailin’). U svojim stihovima ne uzdiže romantiku na neke nerealne razine, nije sklona idealiziranju i ne povodi se za onim što društvo od nje očekuje- kao od pjevačice, ali kao i od žene. Ovo se jasno može isčitati i u tekstovima njenih pjesama kao što su Independant Girl (“Without a doubt I want to be an independent girl, I’m stepping out”), Breaking’ Away From Sanity (“I’m chained to nothin’ but it’s all chained to me, you can’t depend on me”) ili Rough Edges (“Cause we know our rough edges take time understanding, (…) our rough edges take time holding onto”).

Svoju maskulinu stranu prihvatila je sasvim prirodno i odlučila ju je prenijeti na pozornici svojim specifičnim vokalnim sposobnostima i svojim stilom odijevanja. Naime, zbog svojeg netipičnog, pretjerano grubog i hrapavog glasa često biva prozvana ženskom vokalnom verzijom Rod Stewarta.

kim
Foto: www.rubylane.com

Na nastupima ju se također može vidjeti u muškim odijelima, od kojih je najpoznatije ono koje je nosila u spotu za pjesmu Betty Davis Eyes– njezinom najvećem hitu koji joj je donio svjetsku slavu. To prvi singl s njenog albuma Mistaken Identity-a zadržao se devet tjedana na prvom mjestu američke top liste, proglašen je najvećim hitom 1981. godine, u kojoj je i nastao, i drži čvrsto drugo mjesto na Billboard listi najboljih pjesama 80-ih. Olivia Newton-John je ta koja je pretekla Carnes za to jedno mjesto svojim hitom Physical.

U svojoj sentimentalnosti Carnes nije sladunjava, pa se tako u glazbenom stvaralaštvu nije odala poletnom popu, već je zadržala čvrstinu i autentičnost svojim početnim glazbenim žanrovima : rockom, i posebno countryjem i blue-eyed soulom. Njezin odabrani glazbeni izričaj više odgovara profilu southern rock, koji nema veze s velikim valovima, visokim palmama, raskoši i luksuzom Los Angelesa. No, Carnes je uspjela  u svojoj glazbi objediniti južnjačku melankoliju s drskom žustrinom kalifornijskog načina života.

A svojoj snazi i upornosti Carnes i duguje svoj uspjeh. Rođena kao jedinica u nemuzičkoj obitelji odvjetnika i bolničke radnice, unatoč tome što je već sa tri godine znala točno što će biti kad odraste, nije naišla na razumijevanje i potporu svojih roditelja. Karijeru je započela pisanjem stihova za druge izvođače, što radi još i danas, pa joj se stoga teško može zamjeriti činjenica kako stihove Betty Davis Eyes zapravo ne potpisuje ona, već Jackie DeShannon i Donna Weiss. Probijala se nastupima u lokalnim klubovima i pjevajući u pozadini s tada poznatim Waters sisters- do izdanja svojeg prvog samostalnog albuma Rest on Me 1972. godine, u suradnji s Jimmy Bowenom.

Foto: www.gettyimages.co.uk
Foto: www.gettyimages.co.uk

Sama nositeljica naziva njenog najvećeg hita, tada još živuća, Betty Davis, priznala je da je očarana hitom i da joj je čast biti dio rock generacije, te je pristupila Carnes i autoricama teksta da im zahvali, što je urodilo prijateljstvom sve do njene smrti.

Carnes se odazvala svojem sudbonosnom južnjačkom pozivu i već godinama živi na potpuno suprotnoj strani Amerike- u skromnijem, ali njoj savršenom, Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee. Njena bezvremenost je neupitna: ne prestaje pisati, snimati, pjevati, raditi… A njen duet Make No Mistake, He’s (She’s) Mine iz 1984., prošle godine je iskorišten u popularnoj mladenačkoj glazbenoj seriji, gdje su djevojka i mladić opjevali ovim duetom svoju naklonost prema istoj djevojci!

Ovom suvremenom verzijom svoje pjesme Kim je bila oduševljena, a recept za uspjeh nema, već samo ističe kako je uvijek ostajala pri onome što voli raditi i kako se nikada nije bojala imati velike snove. Recept je, dakle: radi što voliš, sanjaj veliko i napiši pjesmu koja je fleksibilna na razini rodno-spolne interpretacije svojih stihova. :-)

Naslovna foto: fanart.tv