U većini filmova i serija žene su prikazane dvodimenzionalno: u fokusu je češće njihov ljubavni život, ponekad obitelj i prijatelji dok recimo karijera ostaje zanemarena. Karijere žena prikazuju se kao sporedna priča ili pak kao nadopuna priče nekog drugog bitnijeg, u pravilu muškog lika. Prikazuju li se ambiciozne žene koje su fokusirane na karijeru skoro su uvijek prikazane kao hladne i distancirane, društveno izolirane.

No, producentice i režiserice poput Shonde Rhimes, Mara Brock Akil, Mindy Kaling te mnoge druge u svojim serijama prikazuju uspješne žene velikih ambicija i snova.

Being Mary Jane

being-mary-jane-jpg

Being Mary Jane američka je serija koju napisala i režirala Mara Brock Akil. U glavnoj ulozi je Gabrielle Union koja tumači lik Mary Jane Paul, uspješne voditeljice, u potpunosti samostalne i samopouzdane. Njena obitelj ne dijeli njene ambicije, otežavaju joj i posao i život, no ona je ipak ustrajna u svojim ambicijama, ali i u ispunjavanju svojih dužnosti prema svojoj obitelji.

Što zapravo Mary Jane daje auru realnosti jest to što je ponekad nedopadljiva, arogantna i neuredna, no ipak se ni u jednom trenutku se ne ispričava zbog toga.

Ovo je također jedna od rijetkih serija, uz Sex and the City, American Horror Story i Mad Men, koja prikazuje mastrubaciju, i pokazuje da ženska seksualnost postoji neovisno o muškarcima.

The Mindy Project

THE MINDY PROJECT -- Season Pilot -- Pictured: Mindy Kaling as Mindy Lahir -- (Photo by: Autumn de Wilde/NBC)

Mindy Kaling napisala je, režirala te utjelovila glavnu ulogu u sitkomu The Mindy Project. U fokusu je život doktorice Mindy Lahiri, uspješne ginekologice. Kaling je izabrala žanr romantične komedije, koji je posljednjih godina postao popularan kao dio postfeminizma.

Lahiri je samopouzdana, entuzijastična i izuzetno kompetentna doktorica, a kao ginekologica ima priliku isticati važnost reproduktivnog zdravlja, što se vrlo rijetko prikazuje u serijama. Iako uspješna, Lahiri je također djetinjasta, opsesivna i egoistična. Prikazana je kao feministica, no njezin feminizam je feminizam suvremenog konzumerističkog društva koji zanemaruje stvarne žrtve koje su prethodile pravima koje žene danas imaju, već je fokusiran na trivijalne svakodnevne probleme. Obrazovana i sposobna u svom području, Lahiri je pomalo ignorantna prema društvenoj realnosti. Kaling povlači paralelu s Ibsenovom Norom. Lahiri se zaljubljuje te kroz vezu s ‘onim pravim’ shvaća da je izgubila svoj identitet i značenje, shvaća problematičnost svojih nazora, nepotpunost bez druge osobe, jer bila je potpuna i savršena sama za sebe, a tek je u vezi izgubila ono što je pokušavala pronaći.

Dobra žena / The Good Wife

The cast of the CBS series THE GOOD WIFE airing Sundays (9:00-10:00 PM, ET/PT) on the CBS Television Network. L-R: Christine Baranski as Diane Lockhart, Josh Charles as Will Gardner, Julianna Margulies as Alicia Florrick, Alan Cumming as Eli Gold, Chris Noth as Peter Florrick, Matt Czuchry as Cary Agos, and Archie Panjabi as Kalinda Sharma Photo: Justin Stephens ©2012 CBS Broadcasting Inc. All Rights Reserved.

Televizijska serija u produkciji CBS-a u čijem su fokusu tri izvanredne i uspješne žene. Glavni lik je odvjetnica Alicia Florrick, asertivna  i samouvjerena, no ne i agresivna. Prikazuje svakodnevne borbe sa šovinizmom svojih muških kolega. Jedan od odličnih primjera jest kad je Florrick izostavljena s važnog slučaja zbog toga što je žena i majka, a pretpostavlja se da majčinstvo utječe na njenu efikasnost.

Suits

suits_donna_rachel_jessica

Iako su glavni likovi bijeli heteroseksualni muškarci, Suits prikazuje i podosta izuzetnih žena. Donna je brilijantna tajnica jednog od glavnih likova, a njen lik posebice je bitan jer ruši isprazne stereotipove o tajnicama te pokazuje koliko su zapravo bitne. Donna je izuzetno inteligentna,  snalažljiva i puna humora. Uz Donnu, ističe se i Jessica Pearson,  partnerica i jedna od vlasnica odvjetničke tvrtke Pearson Hardman. Uvijek pobjeđuje, bilo u sudnici ili pak sukobima unutar tvrtke.

Uvod u anatomiju / Grey’s Anatomy

thumb

Shonda Rhimes kreatorica je te glavna spisateljica za seriju Uvod u anatomiju te, kao i jednako briljantnih serija, Scandal i How To Get Away With Murder. Rhimes je poznata po kršenju normi i društvenih stereotipa.

Prikazuje majke kao uspješne i ambiciozne s izuzetnim karijerama. Nijedna od likova nije samo “žena svog muža” ili “majka svom dijetetu”. Rijetkost je vidjeti seriju, posebice seriju o liječnicima, koja prikazuje više žena nego muškaraca. I to žena raznolikih karaktera, nacionalnosti, seksualnosti.

Toliko često žene su uvedene u priču kao bračne partnerice, majke, sestre, ljubavni interesi, ali ovdje one su prvo doktorice, a zatim i sve ostalo. Meredith Grey i Christinu Yang su novopečene doktorice, a serija prati njihovo sazrijevanje kao liječnica te kao osoba i suočavanjem s velikim i potresnim tragedijama. Još od prve sezone kad je Yang prozvala Grey ‘svojom osobom’ / ‘my person’, referirajući da je ona ta s kojom dijeli sve, ističe se važnost ženskih prijateljstava, donosno naglašava da ‘ona’ osoba, odnosno značajna osoba za ostatak života nije nužno romantični partner ili partnerica.

How To Get Away With Murder

HOW TO GET AWAY WITH MURDER - ABC's "How to Get Away with Murder" stars Matt McGorry as Asher Millstone, Karla Souza as Laurel Castillo, Aja Naomi King as Michaela Pratt, Alfred Enoch as Wes Gibbins, Jack Falahee as Connor Walsh, Academy-Award Nominee Viola Davis as Professor Annalise Keating, Liza Weil as Bonnie Winterbottom, Billy Brown as Nate and Charlie Weber as Frank Delfino. (ABC/Bob D'Amico)

Još jedno od divnih djela Shonde Rhimes, kriminalistička drama a u glavnoj ulozi Viola Davis kao odvjetnica  i profesorica Annalise Keating. Uz odvjetnice, serija uključuje i žene koje ubijaju, i to ne samo iz ljubomore kao što je tipično za ovaj žanr, te studentice prava.

Anti-heroji su skoro uvijek bijeli heteroseksualni muškarci, no ovdje je to žena, tim više, biseksualna Afroamerikanka. Dominira profesionalnim životom, ali i osobnim. Hladna, besćutna i manipulativna, uvijek pobjeđuje, kako u sudnici, tako i u svemu ostalome. Ako nije pobijedila, znači da nije kraj. No ipak, uz svu snagu i hrabrost, Annalise je otvoreno ranjiva. Zanimljivo je kako je Rhimes izbalansirala Annalisinu izraženu seksualiziranost s njenom otvorenom ranjivošću.

Zadivljujće je kako se nosi sa svime što joj život priredi. Bez obzira na strah i bol, uvijek nađe rješenje.Keating je dominantna, manipulativna i direktna, uvijek deset koraka ispred ostalih. Iako većinom hladna i besćutna, ima trenutaka slabosti, kad ju preplave emocije te se ne može kontrolirati.