Žene su još uvijek za isti posao plaćene manje od muškaraca, otežano im je dostizanje vodećih pozicija na radnom mjestu i vjerojatnije je da će prestati raditi nakon što dobiju djecu. Ovi problemi djelomice proizlaze iz očekivanja poslodavki/ca da njihove/i zaposlenice/i veliku količinu vremena provode na radnom mjestu.

Žene su ovim zahtjevom pogođene više od muškarca zbog neravnomjerne odgovornosti koju imaju za njegu djece i staraca. Fleksibilnije radno vrijeme i mjesto mogli bi znatno pridonijeti izjednačavanju plaća žena i muškaraca, kažu ekonomisti. Na žalost, zaposlenice/i, pogotovo roditelji, najčešće su kažnjeni ili im je onemogućeno unapređenje ako od svojih poslodavaca to zatraže. Stigma fleksibilnosti, kako ovaj fenomen nazivaju znanstvenici, razlog je zašto se ovakve politike ne koriste iako su dostupne.

Werk, nova posrednička tvrtka za zapošljavanje, pokušava ispraviti ovaj problem pregovarajući o fleksibilnosti za poslodavcima u ime zaposlenica/ka prije no što se posao za oglas objavi. Sva radna mjesta navedena na web portalu Werka, uključujući i u tvrtkama Facebook, Uber i Samsung, namijenjena su visokokvalificiranim radnicama/cima te nude različite oblike kontrole nad radnim vremenom i mjestom.

erin
Erin Fahs sa Floride radi od kuće dok se njezina kćer Amelia igra.

Moguće je tako raditi djelomično ili u potpunosti od kuće, izvan radnog vremena od 9 do 17 sati, honorarno ili s minimalno putovanja. Radnicama/cima je omogućena i promjena radnog rasporeda u slučaju nepredvidivih obveza kao što su briga za djecu ili onemoćale roditelje.

‘Nitko ne želi biti žena na odjelu koja mora izostati s posla taj dan jer joj se dijete ispovraćalo po odjeći’, kaže Annie Dean, odvjetnica koja je s Annom Auberach, bivšom konzultanticom, osnovala Werk. ‘Osamdeset posto kompanija kaže da nudi fleksibilnost, ali je to nepoželjna tema razgovora. Spomenite ju i nitko vas neće ozbiljno shvatiti’.

Najunosnije karijere koje zahtijevaju i najviši stupanj obrazovanja, poput prava ili poduzetništva, imaju i najizraženiju razliku u plaćama žena i muškaraca. Prema istraživanjima, razlozi za to su dugi radni sati i ograničena fleksibilnost. Kada obrazovane majke napuste posao, razlog je nerijetko nemogućnost dogovora s poslodavcima, kažu sociolozi. Iz istog su razloga vrhovna mjesta američkih korporacija još uvijek rezervirana za muškarce, dok žene zauzimaju samo 4 % izvršnih rukovodilačkih pozicija.

Prema istraživanju, sedamdeset posto zaposlenih majki reklo je da im je fleksibilan radni raspored iznimno važan. S time se slaže i 48 posto zaposlenih očeva. Fleksibilno radno vrijeme pridonosi smanjenu konflikta između obveza na poslu i u kući. No ono je dostupno tek šačici ljudi, najčešće dugogodišnjim zaposlenicama/ima kojima tvrtke vjeruju i ne žele izgubiti.

Poslodavke/ci koji koriste Werk kažu kako im omogućuje pristup visokokvalificiranim radnicama/cima do kojih drugačije ne bi mogli doći.

Gerard Masci, osnivač i izvršni direktor Lowercasea, bruklinške start-up tvrtke koja proizvodi sunčane naočale, uz pomoć Werka zaposlio je potpredsjednicu za komunikacije koja radi skraćeno radno vrijeme i izuzev mjesečnih sastanaka, od kuće. ‘Nije mi važna količina obavljenog posla, niti od kuda ga zaposlenica obavlja. Važna mi je konačna produktivnost te njezino zadovoljstvo koje će rezulirati većom angažiranosti u poslu’, kaže Masci.

erin2

Erin Fahs okrenula se Werku nakon što je njezin suprug dobio premještaj, a ona morala potražiti novi posao, te je istovremeno bila trudna i morala se brinuti o dvogodišnjoj kćeri. ‘Najveća prednost Werka su direktni pregovori sa poslodavcima/ka, iskustvo koje nisam imala u dosadašnjem traženju posla’, kaže Erin.

Ovakva vrsta fleksibilnosti, iako vrijedna, ne može magično riješiti sve probleme koji proizlaze iz nejednakosti žena i muškaraca na radnom mjestu. Werk je još uvijek ograničen pokus jer su većina poslodavaca male tvrtke, a poslovi stvoreni za elitnu grupu visokoobrazovanih žena. Tvrtka bi svejedno mogla ponuditi nove ideje kako poboljšati radne uvjete i ponuditi ih široj grupi ljudi koje trenutno ne obuhvaća. Primjerice, ženama koje su manje obrazovane ili plaćene te posljedično imaju znatno manje fleksibilnosti od profesionalnih žena, što ih uz rad i njegu koju moraju pružati kod kuće dodatno opterećuje. The New York Times…