Napredak informacijskih i komunikacijskih tehnologija omogućuje lakše povezivanje i integraciju u svijetu i kao takvo ima utjecaj na obrazovni sustav neke zemlje. Iako se često spominje negativan utjecaj na ponašanje studenata i učenika, društveni mediji mogu imati pozitivan utjecaj na školovanje i edukaciju u svijetu ako se upotrebljavaju na pravi način.

Društveni mediji neizostavni su dio života svakog učenika ili studenta. Čak devet od deset ima barem jedan društveni medija: Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr ili drugo. U šumi informacija na društvenim medijima, dostupne su i korisne informacije o stipendijama, studentskoj praksi ili projektima. Osim za dijeljenje fotografija i slanje poruka, društveni mediji mogu poslužiti za učenje, pronalaženje edukativnih sadržaja, komunikaciju i razmjenu mišljenja s drugim učenicima te učiteljima. Kasnije mogu poslužiti za pronalaženje posla.

„Profesor biologije u New Milfor High School iz New Jerseya, AP, izazvao je svoje studente da javno na Twitteru raspravljaju o mejozi tako da u 140 znakova i manje opišu proces“, piše časopis T.H.E. Ovaj način edukacije privlačan je studentima, a učenje postaje lakše.

Važnost društvenih medija prepoznata je od strane voditelja obrazovnih sustava u svijetu. Snažna integracija i povezanost koju omogućuju doprinosi lakšem, bržem i kvalitetnijem pristupu informacijama od strane sudionika obrazovnih sustava: učitelja, učenika i obitelji učenika. Pozitivni primjeri online sustava učenja su Moodle i Blackboard.

Obzirom na razvoj novih društvenih medija čini se da su oni budućnost obrazovanja, međutim, potrebno je procijeniti pozitivne i negativne učinke koje oni imaju.