Novi UN-ov izvještaj izdan 10. ožujka 2016. situaciju u Južnom Sudanu opisuje kao jedan od najgorih primjera kršenja ljudskih prava u svijetu. Zabilježeni su  mnogi slučajevi sakaćenja, mučenja i ubijanja civila, uključujući invalide, djecu, starce i žene, kao i rutinska masovna silovanja koja sprovode oružane snage na obje strane sukoba.

U razdoblju od travnja do rujna 2015., u samo jednoj od deset država Južnog Sudana prijavljeno je više od 1300 slučajeva silovanja, navodi The Guardian. Iako su obje strane sudjelovale u okrutnim zločinima počinjenim nad civilima u građanskom ratu koji traje od 2013., većina je ipak počinjena od strane državne vojske. UN-ovo izvješće navodi kako sudanska vojska, u dogovoru s vladom, otima žene i djevojčice iz ratom poharanih područja u svrhu naplate za svoje sudjelovanje u ratu.

U izvještaju su detaljno opisani slučajevi silovanja i grupnih silovanja žena, od kojih neke nisu bile starije od osam godina. BBC News prenosi slučaj žene  koja je bila prisiljena gledati kako deset vojnika siluje njenu petnaestogodišnju kćer. Druga je pak silovana od strane više vojnika, dok su njena djeca nemoćno stajala sa strane ceste i gledala što se događa. Mnoge žene su otete i držane kao seksualno roblje, a  posebno su na meti mlade i privlačne žene Ukoliko se pokušaju obraniti ili pogledati napadača direktno u oči, odmah ih se ubija.  Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, Zeid Ra’ad Al Hussein, navodi kako broj silovanja i grupnih silovanja navedenih u izvještaju zacijelo predstavlja tek malen dio onoga što se događa u stvarnosti.

Predsjednički glasnogovornik Ateny Wek Ateny zanijekao je upletenost sudanske  vlade u sistematske napade na civile u toj novoosnovanoj državi.

Građanski rat u Južnom Sudanu traje od prosinca 2013. kada je počela borba za vlast između predsjednika Salve Kiira koji pripada etničkoj skupini Dinka i njegovog bivšeg zamjenika, Rieka Machara, koji je Nuer i koji ga je pokušao svrgnuti s vlasti. Od tada, u toj afričkoj državi bijesni rat između te dvije etničke skupine. Do danas, desetci tisuća ljudi su izgubili život u sukobu, a preko 2.3 milijuna je prognano iz svojih domova. Al Jazeera/Fox News…