Jean Rhys, književnica najbolje poznata po svom romanu Široko Sargaško more, rođena je 24. kolovoza 1890. kao Ella Gwendolen Rees  Williams  na karipskom otoku Dominika.

Sa šesnaest godina roditelji su je poslali kod tetke u Englesku, tada je u imućnim obiteljima  koloniziranih zemalja bilo popularno slati djecu na školovanje u inozemstvo. U Engleskoj je pohađala školu za djevojke u Cambridgeu i kasnije se upisala na Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti  gdje je provela  samo dva semestra  – učitelji su bili nezadovoljni  njenim naglaskom i nepravilnim engleskim te savjetovali  oca da ju ispiše. Nakon očeve smrti Rhys ostaje bez financijskih mogućnosti da završi školovanje. Iako se trudila nastupati u mjuziklima i putujućim dramskim družinama kako bi donekle ostala u svijetu glume i umjetnosti, nedostatak novca i stalnog posla doveo ju je do problema s alkoholizmom, depresijom i naveo na prostituciju.  Postala je djevojka iz polusvijeta koja ovisi o ljubavnicima. Nakon neželjene trudnoće i pobačaja i  u najgorem periodu svog života vratila se navici iz djetinjstva – pisanju.

Godine 1924. u Parizu, dok joj je prvi suprug bio u zatvoru, Rhys upoznaje engleskog pisca Forda Madoxa Forda. On  joj je savjetovao promjenu imena u zvučnije i modernije – Jean Rhys i postao svojevrsni  mentor.  Aferu s njim je opisala u svojoj prvoj knjizi  Quartet.  U idućih deset godina napisala je još tri romana:  After leaving Mr. Mackenzie (1930.), Putovanje u mrak (Voyage in the Dark, 1935.) i Good Morning, Midnight (1939.)

Čitanje  sve nas čini imigrantima. Odvodi nas iz doma, ali još važnije, gdjegod nas odvelo pronalazi dom za nas.

U svoja djela unosi autobiografske elemente pa su joj česte teme imigrantstvo i osjećaj otuđenosti i nepripadanja koji ide uz njega, sjećanje na djetinjstvo,  propale ljubavne afere, depresija i muško-ženski odnosi. Iako kritike nisu bile loše, knjige su se slabo prodavale i njeno ime na književnoj sceni nije bilo od značaja. Rhys se i dalje borila s depresijom, a u jednom trenu je i nakratko završila u zatvoru zbog fizičkog napada na susjedu, koja je navodno bila bezobrazna prema njoj.

jrq

 

JeanRhys_WideSargassoSea

 

Književni uspjeh  je postigla tek sa svojim posljednjim romanom.  Široko Sargaško more donijelo joj je  slavu i književnu nagradu WH Smith 1967. godine, a uvršteno je i na TIMEovu listu  100 najboljih romana svih vremena pisanih na engleskom jeziku.  Roman je svojevrstan postkolonijalistički odgovor na Jane Eyre spisateljice Charlotte Bronte iz kojeg  je preuzela lik  Antoinette Mason,  misteriozno opisane luđakinje koju suprug Edward Rochester drži zaključanu na tavanu.  Rhyes se u knjizi bavi temama patrijarhalnosti, muško-ženskih odnosa i rasnih odnosa nakon ukidanja robovlasništva i pada Britanskog Imperija.

Nakon Širokog Sargaškog mora pojavio se interes i za njena starija djela koja su napokon dobila zasluženu pažnju, a sve je rezultiralo i boljom financijskom situacijom.  Iako je na kraju postigla književni uspjeh, kako sama Rhys kaže, on je stigao prekasno.   Umrla  je 1979. ne uspjevši dovršiti autobiografiju.

Sada više ne želim biti voljena, lijepa, sretna ili uspješna. Želim samo jednu jedinu stvar, a to je da me se ostavi na miru.

(Good Morning, Midnight)