Australskom bračnom paru koji skupa živi već više od 30 godina prijeti razvod zbog nastojanja da se jednoj od partnerica prizna pravi spol, prenosi Pink News.

Naime, Janet i Penny Whetton upoznale su se tijekom studija, a prvih 12 godina braka živjele su kao Janet i Peter. Svoju tranziciju Penny je započela nakon što su dobili drugo dijete. Iako joj je vijest o tranziciji uslijedila kao šok, Janet kaže kako nikad nije razmišljala o prekidu.

Osim što istospolnim parovima nije dozvoljeno sklapanje braka, australski obiteljski zakon stavlja na kušnju parove s transrodnim partnerom. Konkretno, Penny se nalazi u situaciji u kojoj mora izabrati između razvoda te navođenja svog spola kao žensko u rodnom listu.

Tamošnji trenutni zakoni vjenčanim transrodnim osobama dozvoljavaju promjenu spola na putovnicama i vozačkim dozvolama. Međutim kako njihova vlast ne priznaje bračnu jednakost, partneri su prisiljeni razvesti se od svojih supružnika u slučaju da žele ispraviti spol na svojim rodnim listovima.

Iako Penny kaže kako bi voljela korigirati svoj rodni list, ipak vjeruje da je njezina veza važnija od svega.