Pobjednički govor koji je Hillary Clinton držala u utorak navečer nakon predizbora, Joe Scarborough, voditelj MSNBC-a, na svom Twitteru popratio je riječima: „Nesmiješi se. Važna noć je iza tebe.“

Malo je reći da žene na internetu ovu izjavu nisu dobro prihvatile. Mnoge su odmah napale Scarborougha. Jedna od njih bila je i Samantha Bee, voditeljica Full Frontal-a, koja je odgovorila slikom sebe na kojoj se mršti.

„Ne gledam na Clinton kao na ženu“ , izbavio je Scarborough istaknuvši kako nije ispravno misliti o spolu kada se govori o predsjedničkim kandidatima.

Ovo razmišljanje ne samo da je plitko, nego je i neodgovorno. Umješan političar koji se brine o pravima žena, mora razumjeti da postoji stanovita razlika između situacije u kojoj se određene riječi upućuju ženama i one u kojoj se te iste riječi upućuju muškarcima.

Budući da je eksplicitni seksizam kakav smo mogli vidjeti tijekom Clintoničine kampanje uglavnom ugušen i proglašen neprihvatljivim, žene se danas bore sa njegovim puno suptilnijim inačicam.

Kad je Bernie Sanders prekinuo Clinton, nakon što mu je upala u riječ sa riječima: „Oprostite, govorim.“, nametnulo se pitanje: Je li komentar bio seksistički? Naime, istraživanje je pokazalo da Sanders prekida Clinton tri puta više nego ona prekida njega.

Izdržljivost ove posebne vrste seksizma je poražavajuća. Ženama je dosta da im se konstantno govori da se nasmiješe, dok se muškim protivnicima stalno progledava kroz prste. Vidjet ćemo hoće li, nakon ovoga i mnogih drugih incidenata, seksizam napokon ispariti iz glasačke kabine.

Ako je i vama dosta toga da vam tipovi govore da se nasmiješite, predlažemo da bacite oko na Buzzfeedovu listu mogućih odgovora.  The Guardian