Istraživanje koje su vlasti u Tanzaniji provele 2013.godine utvrdilo da je 45% žena u dobi od 19 do 49 godina doživjelo fizičko ili seksualno nasilje unutar obitelji. Siromaštvo, nedostatak obrazovanja, alkoholizam i sustavna diskriminacija žena rezultirale su u regiji Mara rastom broja žrtava na 72%. Bez obzira na rezultate, još uvijek ne postoji specifični zakon koji regulira obiteljsko nasilje i bračno silovanje.

U regiji Mara sjeverne Tanzanije, višestoljetna tradicija plemena Kurya zaokupila je pažnju zapadnog svijeta. Kako bi zadržale obiteljsku imovinu koja ostaje nakon što ih muž napusti ili premine, udovice bez muškog nasljednika sklapaju zajednicu s mlađim ženama svoga plemena.
„Nyumba ntobhu“ što bi grubo prevedeno značilo ženska kuća običaj je kojim pleme skrbi o udovicama o plemenu, a za mlade žene predstavlja spas od obiteljskog nasilja, genitalnog sakaćenja i prisilnog stupanja u brak u dječjoj dobi.  Iako oblik zajednice nije priznat u tanzanijskom zakonu, on postoji u plemenskom zakonu plemena te starješine poštuju „žensku kuću“  jednako kao i tradicionalnu obitelj. Poglavari kažnjavaju svakoga tko ženama u zajednici pokuša oduzeti imovinu ili im nauditi. Zajednica pruža ženama veću kontrolu nad tijelom kao i lakši bijeg iz nestabilnih veza. Žene u braku mogu imati izvanbračne veze s muškarcima, ali djeca proizašla iz njih pripadaju njihovoj obitelji, a biološki očevi uglavnom se tradicionalno odriču prava na tu djecu.

Kao rezultat takvog društvenog uređenja, unutar plemena Kurya koje broji 700 000 pripadnika, 10 do 15% brakova čine oni između heteroseksualnih žena. Život u takvoj zajednici uključuje rad i odgoj djece, čak i dijeljenje postelje, ali ne uključuje spolne odnose između dviju žena. Homoseksualnost u žena za ovo pleme je nezamisliv pojam, a s obzirom da su istospolni odnosi zabranjeni, Nyumba ntobhu barem načelno nema nikakvog kontakta s istospolnim zajednicama Zapada.

Članak objavljen na Marie Claire prenosi priču o jednoj takvoj obitelji; Mugosi i Anastasiji koje u ovom obliku zajednice žive već godinu dana.

U skladu s društvenim uređenjem gdje muškarci otkupljuju žene od očeva za stoku, Anastasiju je kao 13-godišnju djevojčicu otac prodao 50-godišnjaku za 8 krava. Iz nasilne veze bježi sa sinom te kasnije sklapa brak s Mugosi. 49-godišnju Mugosi je napustio muž kada je shvatio da je neplodna. S obzirom da se nikad nisu razveli, tek nakon njegove smrti Mugosi je bila slobodna stupiti u brak s Anastasijom tako što ju je otkupila od njezinoga prvog muža za istu cijenu koju je on platio Anastasijinom ocu. Sadašnje supružnice žive skladno na Mugosinom posjedu odgajajući nasljednike. Žele ih još jer za Kurya pleme, što je više djece u obitelji, veće je njeno bogatstvo.
gallery-1469123185-mcx080116fe-tanzanianwives-004(1)

Iako nisu sve zajednice uspješne poput Mugosine i Anastazijine, ove žene na temelju međusobnog povjerenja pružaju svojoj djeci domove pošteđene nasilja i diskriminacije; nešto što one u prošlosti nisu imale prilike iskusiti.