Ankete provedene u Japanu pokazuju, da su žene bile ne primjereno dirane i prisiljavane da pristanu na seksualne ponude kako bi poboljšale svoju poziciju na poslu, piše theguardian.com.

U najgorim slučajevima, žrtve su višestruko bile pozvane ili prisiljene na sex ili neprimjereno dodirivane. Više od polovice žena je izjavilo da su bile subjektom ležernih komentara, uglavnom od strane muških kolega a na račun njihova izgleda, starosti i tjelesnih funkcija.Anketa je također pokazala opću suzdržanost žena podnijeti službenu prijavu o postupanju s njima.

Japanski premjer ShinzoAbe postavio je ambiciozni cilj, do 2020. godine na 30% vodećih pozicija zaposliti žene, a za mnoge eksperte je to nedostižan cilj.

Prvu studiju ove vrste  u Japanu, provelo je Ministarstvo zdravlja, rada i skrbi. Izjavljuju da 30 % ispitanica zaposlenih na pola ili puno radno vrijeme izvještavaju o seksualnom uznemiravanju na poslu. Među radnicama na punom radnom vremenu broj raste na 35%.

Anketa među 9.600 žena u starosti 25 – 44 godina koje su trenutno zaposlene ili su u prošlosti bile zaposlene, pokazuje da je 40% ispitanih žena na poslu bilo neprimjereno dodirivano, dok je 17% bilo opetovano pozvano ili prisiljavano na  intimnu vezu.

Najčešće su počinitelji  (u 24,1% slučajeva) bili pretpostavljeni tim ženama.

Česta pojava u Japanu je tzv.porodiljino uznemiravanje. Anketa pokazuje, više od petine zaposlenih majka na punom radnom vremenu je izloženo napastovanju. Polovica žena zaposlenih na pola radnog vremena, bude diskriminirana nakon što zatrudni.

Među ispitanim ženama je 63% izjavilo da su patile u tišini. Svega jedna o deset podnese žalbu na koju uslijedi neugodno saslušanje ili degradacija na poslu.

Japan se zalaže za poboljšanje položaja žena na radnom mjestu, a posebice u vodećim pozicijama. Žene su dobro zastupljene  u radu na pola radnog vremena i u slabo plaćenoj industriji. Za sad udio žena u vodećim pozicijama čini 8% u tvrtkama sa 100 ili više zaposlenih, za usporedbu globalni prosjek iznosi 22%  u 2015. god.

Program Abe`s “womenomics” također poziva na povećanje veličine ženske radne snage kako bi se potaknuo gospodarski rast. Ekonomisti upozoravaju da bi uprotivnom, zemlja bila suočena s gospodarskim padom i smanjivanjem populacije