Prošlog su mjeseca članovi/ce parlamenta na čelu s J. Berryem adresirali problem glačanja grudi u Ujedinjenom Kraljevstvu. U svrhu zaštite mladih djevojaka od zlostavljanja žele zabraniti tu neobičnu praksu i tretirati je kao kazneno djelo.

Vjeruje se kako je običaj glačanja grudi nastao u Kamerunu, a slučajevi obavljanja te prakse zabilježeni su u Nigeriji, Beninu, Čadu, Birminghamu i Londonu.

Glačanje grudi provodi se nad djevojčicama u pubertetu od devet do 14 godina i smatra se tradicijom i religijskom praksom. To je metoda kojom majke udaraju i masiraju grudi djevojčica kako bi spriječile njihov rast. Za tu proceduru koriste vruće kamenje, lopatice i ostale vruće predmete kojima žele uništiti tkivo dojke. Majke vjeruju kako će tako njihove djevojčice postati manje ženstvene i biti će zaštićene od silovanja i predbračne trudnoće.

Nakon proživljene torture djevojčice trpe teške fizičke i psihičke posljedice. Često imaju opekline i ožiljke, a nerijetko završe s teškim zdravstvenim dijagnozama poput cista, infekcija i raka dojke.

Član parlamenta Jake Berry rekao je kako je oko 1000 djevojčica u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo podvrgnuto toj proceduri. Međutim, teško je dokazati rasprostranjenost te prakse s obzirom na to da se ona provodi kod kuće od strane članova obitelji.

Godine 2008. osnovana je organizacija CAWOGIDO koja je trenutno uključena u projekt podizanja svijesti i upoznavanja ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu s običajem glačanja grudi kao ilegalnom metodom.

Iako postoji problem kulturalne osjetljivosti ministrica Karen Bradley navodi da će vlada učiniti sve kako bi se takvo zlostavljanje djevojčica zaustavilo.

“Ovdje govorimo o zlostavljanju djece, to je ilegalno, to je zločin, to nije prihvatljivo.” 

BBC…