Talentirani glazbenik, izuzetnog karaktera, donosi glazbu neuobičajenu za naše prostore. Pjesmama intimnog sadržaja, odlično ukomponiranima u milozvučne melodije, emocionalno dotiče publiku.  Stvara pod pseudonimom Gentleman jer smatra da je to pojam koji najbolje opisuje novi projekt, zvuk i priču koju želi podijeliti s ljudima, a ujedno odgovara njegovom karakteru i osobi. Za sebe kaže da se bavi glazbom u punom smislu te riječi i ne zazire ni od jednog žanra.

 1. Možeš li opisati svoj glazbeni put?

Moje glazbeno obrazovanje počelo je doista rano. Kad sam imao 5 godina, s djedom sam učio svirati i pjevati starogradske pjesme.  Zainteresiranost za glazbu je rasla i upisao sam osnovnu glazbenu školu. Prvo sam dvije godine učio svirati gitaru, zatim pet godina klavir. Što se tiče djelovanja izvan obrazovnog sustava, već u 6. razredu osnovne škole, bio sam član koprivničkog banda The Flip. U to vrijeme sam počeo pisati prve autorske skladbe te učio kako svirati i pjevati u određenom žanru.  Važno je naučiti kako se ponašati na stageu. Sjećam se da mi nije bilo jasno kako skakati i pjevati u isto vrijeme, a da mi glas ne vibrira. Sve sam to vježbao i naučio. Nakon osnovne, upisao sam srednju glazbenu školu za saksofon, koji je ujedno bio instrument koji sam odabrao studirati. Nakon završetka akademije i pet godina intenzivnog bavljenja klasičnom glazbom, nastao je Gentleman. Projekt kroz koji na najprirodniji način uspijevam izraziti sebe.

 1. Na kakvoj glazbi si odrastao i kakav je utjecaj imala na tvoj glazbeni put?

Tijekom života slušao sam uistinu razne žanrove. Kad sam imao svega šest ili sedam godina, slušao sam Nirvanu. Do kraja osnovne škole već sam bio upoznat s raznim glazbenim žanrovima. Velik utjecaj na mene izvršili su: Pixies, Velvet Underground, Rolling Stones. U kasnijim fazama slušao sam glazbu u rasponu od metala do jazza. Ipak to nisu sati slušanja glazbe, već godine koncentriranog slušanja i upijanja mehanizama ostvarenja određenog zvuka.

 1. S obzirom na to da u današnje vrijeme većina mladih bira, uvjetno rečeno, sigurnije karijere, kako si odlučio upisati glazbenu akademiju? Jesi li ikada razmišljao o drugačijoj karijeri? Kakvo je bilo mišljenje tvojih roditelja?

Nikada nisam razmišljao o drugačijoj karijeri. U početku glazbene škole, nije me zanimala klasična glazba, već jazz. Srednju glazbenu školu upisao sam jer sam htio imati diplomu kao dokaz svog znanja o glazbi. Kako je srednja škola završavala, a u međuvremenu sam sudjelovao na mnogim natjecanjima koja su mi donijela nagrade, shvatio sam da imam određeno znanje i vještinu. Nisam se zamarao time što ću kasnije raditi. Bio sam uvjeren da je moja kvaliteta sviranja instrumenta dovoljno dobra da živim od solističkog sviranja. Tako sam završio na klasičnoj akademiji. Tamo sam se vrlo brzo istaknuo i zbog novonastalog osjećaja vrijednosti, ponovno se nisam bojao budućnosti i zapošljavanja. Roditelji su me apsolutno podržali u svakoj mojoj odluci.

 1. Pišeš li sam svoje tekstove i glazbu? Gdje pronalaziš inspiraciju?

Tri teksta s prvog albuma uglazbljena su poezija jedne pjesnikinje, a ostale pjesme napisao sam sam. Pjesme su intimne, a inspiraciju pronalazim u ljubavi te u svim situacijama i procesima kroz koje prolazim. Naglasio bih da tekstovi pjesama nisu nastali samo kao nadopuna glazbi, već kao poezija koju sam kasnije uglazbio.

 1. Što sad slušaš i osjeća li se njihov utjecaj u tvojoj glazbi?

Slušam ono iz čega mogu učiti. Tako da se, u tome smislu, može čuti utjecaj na moju glazbu. Trenutno su to Chet Baker, Simon & Garfunkel, David Bowie, Tom Waits, itd.

 1. Koje suradnje su ti za sad bile najzanimljivije?

S orkestrom sam surađivao s poznatim glazbenicima hrvatske scene, ali to nije nešto što bi me ispunjavalo. Ne mogu reći da nije bilo zanimljivo. Ipak, neću ovdje nikoga posebno izdvojiti. Onaj s kojim uvijek blisko surađujem i s kojim se u potpunosti razumijem je Ivan Grobenski. Odrasli smo na istim stvarima i najbolji smo prijatelji.

 1. S kim bi htio surađivati u budućnosti?

Nemam neke posebne želje što se suradnja tiče, pogotovo na projektu Gentleman. Možda bih jedino mogao spomenuti svoju dragu prijateljicu, Ninu Kraljić. Uistinu me oborila s nogu kad se pojavila u svom punom sjaju. Bio sam, malo je reći, ponosan. Mislim čak da imam jednu pjesmu na kojoj bih volio surađivati s njom.

 1. Gdje obično nastupaš i gdje bi htio nastupiti?

Gentleman je za sad imao svega dvije svirke. Ideja je bila da ga u potpunosti držim u tajnosti i onda napravim veliki boom. Htio bih nastupati u kazalištima. Zamišljam to kao svečani događaj. Atmosfera bi trebala biti vrlo intimna, u tamnom prostoru uz svijeće i ruže.

 1. Stvaraš na engleskom jeziku. Znači li to da publiku tražiš izvan Hrvatske?

Apsolutno se nadam publici i izvan Hrvatske, ali na engleskom jeziku stvaram jer mi se tako lakše izraziti. Znam da će me neki sad osuditi, ali istina je. Cijeli život slušam glazbu na engleskom jeziku i znam kojim riječima izraziti emocije kako bih dotaknuo publiku. Hrvatski mi je jednostavno  prećoškast za ove milozvučne melodije.

 1. Budući da uskoro izdaješ autorski album, mogao bi ga opisati.

Album na kojem radim jedna je osobna priča. Zamislio sam ga kao roman u kojem je svaka pjesma novo poglavlje. Što se instrumenata tiče,  moći će se čuti: gitara, malo saksofona i nešto udaraljka. Vrlo minimalistički s naglaskom na tekst. Na albumu sam surađivao samo na dvije pjesme s Ivanom Grobenskim.

 1. Kada izlazi album i gdje ćemo ga moći čuti?

Trebao bi izaći u srpnju, a moći ćete ga čuti na bandcampu kao i pjesmu Crystal, koja je već izašla.

 1. Koje su ti želje i snovi?

Htio bih živjeti od svoje glazbe. Ne od svog znanja o glazbi, već od toga što stvaram. To mi je najveća želja.

 1. Imaš li nešto za poručiti čitateljima/cama?

Trudite se u životu biti slobodni i iskreni prema sebi i drugima. Nemojte se bojati voljeti. Bez obzira koliko se ponekad stvari činile nemogućima, što se ljubavi tiče, apsolutno uvijek se isplati. To je jedino što nas može učiniti cjelovitim osobama i sigurnima u sebe, a tada možemo sve. Po mom mišljenju to je ključ. Ne postoji prekomplicirano. Sve lijepe i važne stvari su teške i ponekad se čine nedohvatljivima. Ali samo se čine takvima.

Nama je ostalo samo da strpljivo čekamo album i u međuvremenu preslušavamo single Crystal.

Facebook: Official: Gentleman