Feminist Activity Book nova je knjiga Gemme Correll, autorice stripova koja je svoju slavu stekla i pronašla na društvenim mrežama, poput Tumblra i Instagrama, a uređuje i vlastitu internetsku stranicu. Dosad je napisala i objavila nekoliko knjiga, uključujući Pug’s Guide to Etiquette i popularnu The Worrier’s Guide to Life koja je posvećena svima onima koji se u životu ne snalaze baš najbolje. Dakle, riječ je o autorici koja je napisala i ilustrirala brojne knjige za djecu i odrasle, a često kritizira i satirički se osvrće na teme psihičkog zdravlja, ženskog tijela i ženskosti uopće.

Trends men hate!!! #comic

A photo posted by Gemma Correll (@gemmacorrell) on

Njezin posljednji pothvat je ilustrirana knjiga Feminist Activity Book na čijoj je poleđini napisano pitanje koje sažima bit cijele knjige: „Želite li srušiti patrijarhat i usto se baviti rukotvorinama? Onda je ovo knjiga za vas!“ Ova knjiga sastoji se od svojevrsne bojanke i dijelova za izrezivanje koji nas vraćaju u djetinjstvo kada smo izrezivali/e i odijevali/e lutke, no ovoga puta bez društvenih i inih okova koji nam nalažu što je prigodno, a što nije. U Feminist Activity Booku čitateljima je dana potpuna sloboda te je tako jedino što ograničava našu papirnatu lutku zapravo veličina naše kolekcije bojica. Osim toga, bojanke u knjizi se bave i tabu temama (koje to zapravo nisu) poput menstruacije, seksualnih igračaka ili kontracepcije. Tako npr, pri bojanju menstrualnih proizvoda, autorica nas poziva da napustimo eufemiziranu plavu boju koja predstavlja menstruaciju u reklamama za higijenske uloške te da se umjesto toga uhvatimo crvene boje i prikažemo stvari kakvima jesu.

I've been having fun on the Twitter today with #feministxmassongs ☃ #procrastinating

A photo posted by Gemma Correll (@gemmacorrell) on

Osim bojanja, rezuckanja i poigravanja s društvenim normama, ova knjiga je i odlično štivo za sve koje zanimaju ljudska, ženska i LGBTQIA+ prava. Naime, Gemma Correll satirično se osvrće i na ono što bi trebalo biti osnovna ljudska prava, ali danas se smatra privilegijama. Također, svojom feminističkom abecedom svraća pažnju na teme koje mnogi smatraju kontroverznima, a predstavljaju neke od najvažnijih koncepata feminizma. Vodeći se tom abecedom, autorica satirički predstavlja Bechdel test, probleme kontracepcije, (ne)jednakosti, problematiku riječi „fat“, „tampon“ ili „vagina“, a naposljetku se bavi i queer tematikom. Sneak peek Feminist Activity Booka dostupan je na Amazonu putem kojeg možete i naručiti knjigu te dekonstruirati patrijarhat, ostvariti svoje snove o jednakosti i feminizmu te “oprati” seksizam.