Cover the athlete je kampanja unutar društvenih mreža i medija čiji je cilj ukazati na dvostruke kriterije na koje nailazimo u sportskim intervjuima, kritikama i izvještajima sa sportskih natjecanja, misleći pri tome na učestalost i način komentiranja fizičkog izgleda sportašica.

Kampanju su u listopadu 2015. osnovale voditeljice oglašavanja i sportašice Jessica Schnurr i Hannas Smit kako bi podigle svijest o učestalim seksističkim komentarima te neprimjerenim pitanjima pri intervjuiranju. Time se ukazuje na to koliko je fizički izgled sportašica postao ključna tema novinarstva. Sam povod za pokretanje kampanje bio je intervju s tenisačicom Eugenie Bouchard snimljen iza utakmice na Australian Openu.

Na samoj se web stranici Cover the athlete nalaze mnogi primjeri neprimjerenih i seksističkih komentara upućenih sportašicama, ali se oni i dalje ne referiraju na igru, uspjeh i tehniku već na odjeću, stas, kosu, grudi i slično. Samo jedan od primjera tako glasi:

“Generally, I’m all for chunky sports stars … but tennis requires a mobility Serena cannot hope to achieve while lugging around breasts that are registered to vote in a different US state from the rest of her.” Telegraph columnist, about Serena Williams

A što se dogodi kada ista pitanja i iste zahtjeve novinari postave sportašima, a ne sportašicama?

Video je na društvenim mrežama pogledan 1,68 milijuna puta te je potaknuo mnoge na promišljanje i komentiranje navedene teme. Sportaše se mnoga pitanja nevezana uz sport u startu ne bi ni pitala. Iako je tema zasluženo dobila mnogo medijskog prostora, potrebno je još mnogo truda oko uklanjanja navedenog društvenog problema što nam govore i trenutne Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Samo jedan od primjera je naslov članka iz novina The Eagle, s Bryan-College Stationa iz Texasa u kojemu veličina fonta nije usuglašena s važnosti informacija.

e22

Slika je se počela masovno širiti Twitterom uz dodatak #CoverTheAthlete , no neki čitatelji i dalje nisu vidjeli problem u navedenom naslovu pripisujući veličinu fonta Phelpsovim dosadašnjim postignućima, a ne spolu. Iz navedenih razloga stranica Cover the athlete poziva sve da pošalju zamolbu medijima kako bi se počeli fokusirati na bitno u sportu i to uz svoj neizbježan hešteg.

Ne, one ne moraju biti po nečijem mjerilu svojom visinom, težinom, bojom i dužinom kose, veličinom poprsja, ljubavnim statusom niti bojom kombinezona. One su u svijetu sporta jer su brze, snažne, izdržljive i uporne pa bi bilo i vrijeme da se o njima izvještava radi toga. ABC…