Afroamerička zajednica već je godinama na meti kampanja koje ženama žele uskratiti pravo na legalan pobačaj. Prošloga su se mjeseca vodstva grupa Black Lives Matter, Trust Black Women i New Voices for Reproductive Justice udružila kako bi javnosti dali do znanja da su borbe za rasnu pravdu i reproduktivna prava usko povezane.

‘Naš je posao suprotstaviti se rastućem utjecaju pro-life kampanja u afroameričkoj zajednici, koje rodno i rasno-diskriminatornim praksama pokušavaju onemogućiti crnkinjama pravo na pobačaj’, stoji u izjavi solidarnosti grupe Trust Black Women koju je potpisalo 25 organizacija na čelu sa crnim ženama.

Akcije poput one iz 2011. godine kada je kršćanska grupa The Radiance Foundation u Atlanti postavila 50 jumbo plakata sa natpisom ‘Trinaesti amandman nas je oslobodio. Pobačaj nas je ponovno zarobio’, nastavile su se do danas. U 2016. svjedočimo svojatanju jezika pokreta Black Lives Matter u svrhu stigmatizacije pobačaja. Tako je kongresnik Winsconsina Sean Duffy optužio pro-choice predstavnike crnačke manjine da nisu ‘zaštitili najslabije’, dok je kongresnik Missourija predstavio zakonski prijedlog ‘Svi životi su važni’ (‘All Lives Matter’), kojim bi se fetusu dodijelio status osobe.

Ususret nadolazećim predsjedničkim izborima, napadi republikanskih predstavnika na reproduktivna prava i probleme rasne jednakosti zasigurno će se nastaviti te je snažna koalicija ovih grupa potrebnija no ikada.

Policijsko nasilje, siromaštvo i nemogućnost dostupa zdravstvenom osiguranju, prepreke su s kojima se afroamerička zajednica susreće svakodnevno. Alicia Garza, jedna od osnivačica pokreta Black Lives Matter, objasnila je kako su težnja za rasnom pravdom i zajamčenim reproduktivnim pravima povezane: ‘Ovdje ne govorimo samo o pravu žena da odluče kada, gdje i kako žele započeti svoje obitelji, već o pravu naše zajednice na odgajanje obitelji, na odgajanje djece koja će postati odrasli ljudi’.

‘Progresivni pokreti moraju lansirati vlastite pozitivne kampanje, umjesto da isključivo reagiraju na napade desničarskih grupa’, rekla je La’Tasha Mayes iz New Voices for Reproductive Rights. Pro-choice aktivistice/i Memphisa već su odgovorile/i postavljanjem jumbo plakata koji nose jednostavnu poruku: ‘Ne zaslužujem sramoćenje zbog svojih reproduktivnih izbora’. Bitch Media…