Zadnjih 15 godina Rabha vodi odvažnu  kampanju protiv lova na vještice. Putujući po cijeloj zemlji i neustrašivo se boreći protiv napada i poruge, 66-godišnja aktivistkinja drži govore na sastancima, organizira kampove za osvještavanje ovog zastrašujućeg problema, održava predavanja u školama, i od policije i vladajućih tijela zahtjeva zaštitu žrtava lova na vještice.

Birubala Rabha podrijetlom je iz Indijske sjevero-istočne pokrajine Assam. Još kao djevojčici od samo šest godina, preminuo joj je otac te je bila prisiljena napustiti školu kako bi pomogala majci u obrađivanju zemlje. Sa samo 15 godina oženio ju je lokalni farmer. Živjela je životom majke i domačice i vjerovala u tradicionalne lokalne praznovjerne predaje sve dok svog sina koji je obolio od tifusa nije odvela lokalnom nadrilječniku.

Posumnjavši u istinitost i opravdanost prakse nadrilječnika i vračeva, pridružila se lokalnoj ženskoj grupi i počela pomagati ženama optuženima za vještičarstvo.

Tradicionalne lokalne predaje o vješticama i praksa progna, napada i ubojstava žena koje bivaju optužene za vještičarenje, u Assamu su, i kao i u mnogim drugim pokrajinama Indije zabilježeni kao veoma aktivna praksa u zadnjih nekoliko desetljeća.

Samo u pokrajini Assam, od 2010. godine do danas ubijeno je najmanje 77 osoba (većinom žena), a 60 ih je ozljeđeno u tzv. lovu na vještice. U Indiji je, od 2000. godine više od 2000 osoba ubijeno zbog optužbi za vještičarenje.

_89100096_birubala007

Žene su često proglašavane vješticama kako bi se rođaci ili susjedi domogli njihove imovine i zemlje ili zbog osobne osvete. Često, razlog je i odbijanje seksualnih usluga.

U plemenskim naseljima gdje vlada praznovjerje, a javno zdravstvo praktički ne postoji, nadrilječnici i šamani imaju monopol nad ljudskim životima. U dogovorima s nekima od lokalnog stanovništva optužuju žene za neuspjele usjeve, bolesti i prirodne katastrofe. Glavne mete su im neudate žene, udovice i parovi starije životne dobi.

Tijekom posljednjeg desetljeća, Rabha je spasila barem 35 žena proglašene vješticama.

_89100104_raneswari-saved01

Raneshwari Rabha protjerana je iz svog sela nakon što je proglašena vješticom

Svojom neumoljivom kampanjom prošle je godine uspjela uvjeriti vladu Assama da izda jedan od najstrožih indijskih zakona protiv lova na vještice.

“Žene se moraju boriti protiv praznovjerja! Žene moraju biti budne i oprezne! Kada se razbolite, tražite savjet doktora, a ne nadrilječnika. Nemojte slijepo vjerovati u obrede i štovanja idola. Štujte svoje bogove ali nemojte mrziti druge u ime svojih bogova.”

Kada je prije tri godine došla u Madjuli, najveći riječni otok na svijetu, zatekla je 35 žena koje su proglašene vješticama. Saznavši da su žene bile primorane lokalnom nadrilječniku platiti velike količine novaca kako bi ih “izlječio”, Rabha se obratila policiji i razotkrila reketarsku prijevaru kojeg je vodio lokalni nadrilječnik.

_89100098_anjalihajong008

Anjalu Hajong napala je skupina muškaraca nakon što je označena kao vještica

“Uvijek postoje novi razlozi zbog kojih se žene proglašava vješticama”, rekla je Rabha, “ali, ne bojte se- prozovite napadače i prijavite ih policiji. Nažalost, ova se bitka neće tako skoro završiti.”