Sofisticirana ljepota, elegancija, izvanredan talent. Njeno ime istovremeno je sinonim za seks simbol i eleganciju. Ova glumačka diva plijeni pozornost otkad je 50-ih  stupila na scenu, a ni danas u osamdesetoj godini života njena zadivljujuća pojava nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

cks_1031_0026

Punim imenom Sofia Villani Scicolone rođena je u Rimu 1934. Odrastala je u siromaštvu, u malenom  gradu kraj Napulja, a kasnije je sama izjavila da ju je težak život osnažio i učinio žilavijom. Svoj put prema glumačkoj karijeri započela je vrlo rano možda više iz potrebe nego iz želje.  Mlada Sophia  prve je glumačke uloge počela tražiti već kao petnaestogodišnjakinja, a tim je novcem uzdržavala mnogobrojnu obitelj.

FILMOGRAFIJA

Film Quo Vadis  iz 1951. donio joj je malu, ali prvu filmsku ulogu no, ubrzo zatim već  1954. zablistala je u ulozi Honorije u povijesnom spektaklu Attila.  Na setu filma Ponos i predrasude glumila je uz bok Caryju Grantu koji se tada i zaljubio u nju ali unatoč svom poznatom šarmu nije imao šansu kod Sophie jer je ona tada već bila u braku s producentom Carlom Pontijem.  Uslijedila je ratna drama La Ciociara 1960. koja je Sophiu lansirala u zvijezde.  Za svoju je ulogu Cesire dobila Oscara i time postala prva dobitnica te nagrade izvan engleskog govornog područja.

tumblr_n1tv0bdcio1s3ghsho1_500

Uslijedili su filmovi poput El Cida, Jučer danas sutra i nadaleko poznatog Braka na talijanski način za koji je zaradila nominaciju za Oscara i Zlatni globus.  Godine 1967. glumila je u posljednjem filmu koji je režirao Charlie Chaplin, Grofica iz Hong Konga, no, film nije dobio dobre kritike. Nakon toga karijeru nastavlja u Čovjeku iz La Manče, Čistoj meti i satiričnoj komediji Pret-a-porter. Ulaskom u već starije godine života, njen lik pomalo nestaje s filmskog platna no, i dalje je tražena zbog svog legendarnog statusa. Ljudski glas njen je zasada posljednji film, snimljen 2014. U toj kratkoj talijanskoj romantičnoj drami Sophia utjelovljuje lik Angele, žene koja se suočava s ljubavnim brodolomom.

sofiacarlo3

SOPHIA I CARLO – JEDNA LJUBAV ZA CIJELI ŽIVOT

Pored svih uloga koje je vrsno odigrala Sophia najveća je možda ipak uloga zaljubljene žene. Scenarista i producenta  Carla Pontija upoznala je 1957.godine,a vjenčali su se na njezin 23. rođendan. Nizak, zdepast i prilično neugledan pored prelijepe Sophie djelovao je smiješno i još k tome bio je 22 godine stariji. S obzirom da je ona mogla birati muškarca kojega je poželjela par je neprestano nailazio na podsmjehe no, njihova je ljubav izdržala brojne nedaće. Naime, u trenutku kada su se upoznali Ponti je još uvijek bio u braku, a kako je u to vrijeme u Italiji razvod još bio zabranjen otišlii su se vjenčati u Meksiko. Taj bijeg se ipak nije isplatio jer je ubrzo zatim Ponti završio na sudu zbog bigamije, a Sophiji je prijetilo izopčenje iz Crkve. Tek kada je Carlo promijenio svoje državljanstvo u francusko dopušten mu je službeni razvod i njih su dvoje mogli ozakoniti svoju ljubav.

sofiacarlo2

Iako s burnim početkom njihov je brak bio miran i sretan. Nakon dva nesretna spontana pobačaja Sophia je rodila dva sina, Carla i Edoarda. Sophia i Carlo zajedno su proveli više od polovice stoljeća, a njegova smrt 2007.,netom prije zlatnog pira, ostavila ju je shrvanom. Kada su je novinari upitali može li se ponovo zamisliti u braku, odgovorila je :  “Ne, nikada. Bilo bi nemoguće voljeti još nekoga”.