Studenti iz studentskog vijeća su sami postavili proizvode, i to u ženskim, rodno uključujućim i muškim toaletima u nestambenim zgradama kampusa. Htjeli su ponuditi proizvode u svim toaletima kako bi uključili transrodne osobe, rekao je Viet Nguyen, predsjednik Savjeta studenata. Nguyen se nada da će motivirati druga sveučilišta i studentske vlade da poduzmu slične mjere u rješavanju ovog problema, piše Guardian.

Studenti koji su pokrenuli akciju kažu da su ženski higijenski proizvodi potreba, a ne luksuz, što je argument koji se navodi diljem SAD-a u borbi za ukidanje poreza na ženske higijenske proizvode.

Neke savezne države i gradovi ukidaju porez na tampone i druge ženske higijenske proizvode. Državni zakonodavci u New Yorku izglasali su ukidanje poreza ove godine.

Terry O’Neill, predsjednica američke Nacionalne organizacije za žene izjavila je: „Ženski higijenski proizvodi su esencijalni kao toaletni papir, samo pitajte nekoga tko si ih nije mogao priuštiti ili pribaviti. Sudjelovanje studenata na nastavi ne bi smjelo biti spriječeno zbog nedovoljnog pristupa ovoj osnovnoj potrebi. Sveučilišta diljem zemlje bi trebala slijediti ovaj primjer.“

Yuzuka Akasaka, studentica na Brownu izjavila je da je menstruacija do sad bila taboo, te smatra da ako se ovaj projekt može provesti da će to poboljšati raspravu i učiniti temu menstruacije pristupačnijom.

Nguyen se nada da će sveučilište naposljetku preuzeti inicijativu i pružati ove proizvode besplatno.