“Pišite i pišite, bez ikakvih posebnih teorija ili logike. Izrazite se pomoću vlastitih riječi, a ne riječima drugih,” savjet je kultne japanske spisateljice Mahoko Yoshimito, široj publici znane kao Banana Yoshimoto. Ovaj si je zvučni pseudonim, kaže, prišila zbog svoje velike opčinjenosti cvjetovima banana, ali i zbog androginog prizvuka samog imena biljke.

Banana Yoshimoto rođena je 24. srpnja 1964. u Tokiju. Njen otac Takaaki Yoshimoto utjecajan je japanski filozof, pjesnik, kritičar te radikalan aktivist, a njena sestra Haruno Yoiko poznata je japanska karikaturistkinja što je ostavilo trag in a samu Bananu; odrastala je u liberalnom obiteljskom okruženju i već se kao djevojka susrela primjerice s Dalai Lamom i Pedrom Almodavarom. Svoj životni poziv našla je u pisanju i zbog toga upisuje književnost na nihonskom sveučilištu. 1986. diplomira novelom Moonlight Shadow za koju joj je dodijeljena prestižna fakultetska literarna nagrada Izumi Kyoka.

Tijekom 1987. godine, Banana Yoshimoto radila je kao konobarica u restoranu jednog golf kluba, gdje pronalazi inspiraciju za kratku priču Kitchen koja 1988. godine prouzrokuje bananamaniju u Japanu. U noveli Kitchen autorica tematizira egzistencijalističke i mladenačke tegobe protagonistkinje koja spokoj nakon smrti svoje bake nalazi samo u interijeru kuhinje i kulinarskom umijeću. Njenu potragu za spokojem potpomažu stari prijatelj njene bake Yuichi te njegova transseksualna majka Eriko koje/i joj pružaju svoje ognjište. Prožeta jednostavnim dijalozima i živopisnim aromama pripravljenih jela te emfatičnim suodnosom hrane i čovjeka koji otvara nove mogućnosti za razvitak daljnje radnje u noveli, Kitchen Banane Yoshimoto instantno se urezala se u srce čitateljica/a. Svojim osebujnim stil pisanja autorica je u kratkom roku postala popularnom suvremenom literarnom ličnošću u Japanu koju fanice/ovi štuju i putem svojih online oltara u obliku fan blogova i ostalih društvenih platformi s posebnim posvetama za autoricu. Kitchen je kao novela stekla i veliko odobravanje kritičarki/a da su netom nakon objavljivanja autoricu ovjekovječile/i kao dobitnicu nagrade Kaien Newcomer Writers Prize koja se dodjeljivala novo pridošlim autoricama/ima svijeta književnosti. Omiljenost autoričine novele među redateljima dokazale su i dvije suradnje za ekranizaciju iz 1989. godine te hongkonške verzije djela iz 1997. godine.

“Zbilja odlični ljudi zrače svjetlo koja grije srca onih oko njih. Kada svjetlo ugasne, spušta se velika sjena beznađa.” – Banana Yoshimoto, Kitchen

Popularnost izvan Japana stekla je 1993. godine kada su prevedene verzije novela Kitchen i Moonlight Shadow stigle na anglofono tržište. U SAD-u su se, međutim, Kitchen i Moonlight Shadow pojavile zajedno u obliku zbirke priča. Nakon toga slijede njene daljnji romani iz 1988. i 1989. godine – Sad Foreboding, Bubble/Sanctuary i Goodbye, Tsugumi među kojima potonja doživljava ekranizaciju pod okriljem japanskog režisera Juna Ichikawe 1990. godine. Banana Yoshimoto nastavlja pisati i u rasponu od devet godina,između 1990. i 1999., objavljuje tri novele – N.P., Amrita i Hardboiled & Hard Luck. U novijim novelama autorica se također referira na probleme mladih osoba, osvrće se na trauma t gubitka voljenih osoba, integrira moderne i tradicionalne elemente američke i japanske kulture u jednu veliku novelističku smjesu te se svojim specifičnim mono no ware(slobodno prevedeno “osjetljivost na stvari”) stilom pisanja osvrće na svoj olfaktivan i okusni užitak koji pronalazi u izvorno japanskoj hrani poput shabu-shabuja i sashimija.

Svom opusu radova pridodaje i seriju kratkih priča koje uključuju Asleep (1989.) i Lizard (1993.) te nekoliko serija eseja pod nazivom Pineapple Pudding (1989.), About a Dream (1994.) iPineapple Head (1995.).

Spisateljica koja snovima duguje velik udio svoje inspiracije i danas slovi kao osoba koja iznimno cijeni svoju privatnost i provodi tek trideset minuta dnevno pišući svoja književna djela, a ostatak provodi sa svojom obitelji koju krije od široke javnosti. No, što o Banani Yoshimoto možemo zaključiti jest da sa svojim iskrenim likovima širokih vidika inspirira mnoge da u životu uživaju i u sitnim radostima poput škripanja starog parketa ili mirisa hrane. Svojom književnom ostavštinom, Banana Yoshimoto i dalje odgaja nove generacije ulijevajući im duh otpora, šačicu svijesti o vlastitoj okoline te prstohvat adolescentske zaigranosti u svojem varivu fantazije.