Islandska umjetnica Bjork, prošli tjedan je započela europsku turneju svoje eksperimentalne izložbe “Bjork Digital” u galeriji Somerset House u Londonu.

Malo koja/i umjetnica/k danas toliko pomiče granice u simbiozi glazbene, vizualne umjetnosti i tehnologije, kao Bjork. Koristeći tehnologiju kao saveznicu u stvaranju, uz pomoć svjetski priznatih dizajnera i programera, nastala je Bjork Digital.

Izložba virtualne stvarnosti koja se sastoji od VR (virtual reality) video uradaka, oda je njenom posljednjem albumu Vulnicura, izdanom 2015. godine.

160830160807-bjrk-vulnicura-album-art-exlarge-169

 Vulnicura album art

Radi se o albumu koji opisuje emocionalni razdor i raskid s njenim dugogodišnjim partnerom Matthew Barneyem. Sama Bjork tvrdi da je ovo njezin nasiroviji i najemocionalniji album do sada, a kako je njegov sadržaj iscurio u javnost prije planiranog datuma promocije i objedinjenja vizualnog identiteta, Bjork je odlučila posvetiti se inovacijama i eksperimentiranju u stvaranju vizualnog koncepta albuma.

Umjetnica je, s Islanda, službeno otvorila europsku premijeru izložbe na konferenciji za novinare uz pomoć 3D avatara koji je uživo animirao njene pokrete. Sam avatar je teaser za novi VR video za pjesmu Family s albuma Vulnicura.
160901081354-bjrk-press-conference-exlarge-169

3D avatar na konferenciji za novinare u sklopu otvorenja izložbe Bjork Digital u galeriji Somerset House u Londonu

VR uratci pomno su razrađene teme na kojima je Bjork surađivala s raznim redateljima, od kojih je video za pjesmu Black lake, kojeg je režirao losanđeleski redatelj Andrew Thomas Huang, otvorio londonsku izložbu.  Izložba je već bila otvarana u Tokyu i Sydneyu te će biti premijerno otvorena u još četiri različita grada s novim VR uratcima.

Uz izložbu koja će u galeriji Somerset House biti otvorena tijekom rujna i listopada, Bjork će 21. rujna održati i one time only nastup u Royal Albert Hall-u. To će biti njezin jedini nastup u Velikoj Britaniji ove godine.

Bjork svoju fascinaciju tehnologijom u vlastitom stvaranju objašnjava dozom slobode koju umjetnicama pruža autonomija od stvaranja u hijerhijski već uspostavljenim sustavima glazbene industrije. “Kada se laptop pojavio, 1999. godine, odjednom sam imala vlastiti studio na dlanu u kojem sam stvorila Vespertinetouchscreen mi je, u 2006., pomogao da mapiram vlastitu muzikologiju izvan klasičnog kanona i povežem je s prirodom. Na taj način nastala je Biophilia. Virtualna stvarnost mi pomaže da stvorim novu platformu, lišenu politizacije, gdje se zvuk i slika međusobno isprepliču, potpuno oslobođeni!”

160831194835-03-best-of-bjork-restricted-super-169