»Ne želim iznevjeriti žene. Jedan od stereotipa koje rušim jest ideja o starenju te o tome da starije žene nisu lijepe.«

Anna – Lou “Annie” Leibovitz, američka je portret fotografkinja, rođena u Waterburyju, Connecticut, 2. listopada, 1949. godine. Annie je treće od šestoro djece Marilyn Edith (née Heit) i Samuela Leibovitza. Treća je generacija Amerikanaca, dok su roditelji njezina oca romanski Židovi.

Karijera

Njezina je majka bila instruktorica modernog plesa, potomkinja estonskih Židova. Otac je bio poručnik – pukovnik u Američkim zračnim snagama.

Obitelj se često selila zbog očevih poslovnih obveza, i ona je snimila prve fotografije kada je otac bio stacioniran u Filipinima tijekom Vijetnamskog rata.

U srednjoj školi Northwood u Silver Springu, Maryland, postala je zainteresirana za umjetnost i počela svirati i pisati glazbu. Pohađala je Institut za umjetnost u San Franciscu, gdje je studirala slikarstvo. Nekoliko je godina poslije nastavila razvijati svoje fotografske vještine, uz mnoge poslove.

Godine 1970., nakon povratka iz Izraela u SAD, Leibovitz počinje raditi kao fotografkinja za časopis Rolling Stone. Jann Wenner, nakladnik, imenovao je Leibovitz vodećom fotografkinjom Rolling Stonea, na čijoj će se poziciji zadržati 10 godina.

Leibovitz je za časopis radila do 1983. godine, i njezine su intimne fotografije slavnih pomogle definirati izgled Rolling Stonea.

Dok je radila za Rolling Stone, Leibovitz je postala svjesnija ostalih časopisa i shvatila da može raditi za časopise i još uvijek imati vremena za osobni posao, što je za nju bilo najvažnije.

Tražila je intimnu vezu sa subjektima svojih fotografija, koji joj »otvaraju svoja srca i duše i živote.«

Godine 2009., nagrađena je nagradom Kraljevskoga fotografskog društva Centenary Medal and Honorary Fellowship (HonFRDS) s priznanjem sustavnog, održivog, značajnog doprinosa umjetničkoj fotografiji.

Zanimljivo je i značajno za njezinu karijeru da je fotografirala Johna Lennona na dan kada je ubijen te da je njezin rad bio korišten na dva albuma Joane Armatrading.

Najznačajnije fotografije jesu one benda The Rolling Stones, Joan Armatrading te Johna Lennona.

Jedina je žena koja je imala izložbu u londonskoj Nacional Portrait Gallery, zbog čega njezin rad dobiva na feminističkom značaju.

Fotografi poput Roberta Franka i Henri Cartier-Bresson utjecali su na nju tijekom njezina studiranja na Umjetničkom institutu u San Franciscu.

»Nihov stil osobne reportaže – na grafički način – bio je prvi za koji su nas naučili da imitiramo.« Leibovitz isto tako citira portrete Richarda Avedona kao važne i stručne primjere u svojemu životu.

 

Osobni život

Leibovitz ima troje djece. Njezina kćer Sarah Cameron Leibovitz rođena je u listopadu 2001. godine, kada je Leibovitz imala 52 godine. Njezine blizanke Susan i Samuelle, rođene su pomoću surogat majke u svibnju 2005. godine.

Religija

Unatoč tome što je odrasla u židovskome domu, Leibovitz više ne prakticira židovstvo. Kad su je upitali je li joj bitno što je Židovka, Leibovitz je odgovorila: »Nisam prakticirajuća Židovka, ali osjećam se prilično židovski.«

Veze

Leibovitz je imala blisku vezu s pjesnikinjom i esejistkinjom Susan Sontag od 1989. godine do Susanine smrti, 2004. godine.

Za vrijeme Sontangina života, nijedna od žena nije javno priznala je li odnos platonsko prijateljstvo ili romantična veza.

Leibovitz je o Susan i sebi u A Photographer’s Life napisala: »Riječi poput ‘drug’ ili ‘partner’ nisu bile dio našega rječnika. Mi smo bile dvoje ljudi koje su pomagale jedna drugoj kroz naše živote. Najbliža riječ još uvijek je “prijateljica.”« Iste je godine Leibovitz rekla da je riječ koja ih opisuje – “ljubavnica” – istinita.

Poslije je ponovila: »Zovite nas ‘ljubavnicama’. Sviđa mi se ‘ljubavnice’. Znate, ‘ljubavnice’ zvuči romantično. Mislim, želim biti potpuno jasna. Volim Susan.«  

 Annie Leibovitz