Nakon suđenja u Iranu koje Amnesty International opisuje kao izrazito nepravedno suđenje na kojem je Zeinab bilo uskraćeno i pravo na odvjetnicu/ka, ona sada čeka izvršenje presude, smrt vješanjem, prenosi  Guardian.

Međutim izostanak odvjetnice/ka nije jedini problematični aspekt navedenog suđenja. Slučaj započinje 2012. godine kada je Zeinab Sekaanvand kao sedamnaestogodišnjakinja uhićena i optužena za ubojstvo supruga. Prema međunarodnim pravnim propisima, ona je maloljetnica, iako su djevojčice od devet godina u Iranu tretirane kao odrasle i time je omogućeno izricanje smrtne presude. U Iranu postoji i pravna mogućnost poštede od smrtne kazne u slučaju kada dijete ne razumije težinu zločina za koje je optuženo, objašnjava CNN. Ta mogućnost nije bila osigurana u Zeinabinu slučaju.

Philip Luther, istražni direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku, upozorava kako se radi o izrazito potresnom slučaju jer je nakon uhićenja Zeinab mučena u policijskoj postaji primivši teške udarce po cijelom tijelu. Uslijed mučenja priznala je ubojstvo, ali u sudnici je promijenila iskaz obrazloživši da je na priznanje bila prisiljena. Unatoč svim okolnostima, sudac ju je u listopadu 2014. godine osudio na smrt. Izvršenje presude odgođeno je zbog njezine trudnoće, ali prošli je mjesec Zeinab rodila mrtvo dijete, te od 13. listopada u mučnoj neizvjesnosti očekuje smrtnu presudu.

Prema  iranskom zakonu odraslom osobom smatra se dijete koje je u pubertetu što je označeno  brojkom od 15 godina za dječake i 9 za djevojčice. Unatoč svim nastojanjima da se ta praksa promijeni i ukine smrtna kazna za maloljetne osobe, u Iranu je između 2005. i 2016. godine pogubljeno njih 74-o.

CNN prenosi izjavu Mansoureh Mills iz Amnesty Internationala u Iranu:

Nadamo se da ćemo s dovoljno međunarodnog pritiska spriječiti njezino pogubljenje, ali trebamo potporu svih uključenih kako bi osvijestili važnost Zeinabina slučaja.