Kada je osamnaestogodišnja Fawiza zbog bijega i preljuba osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 mjeseci, shvatila je da tu kaznu neće odslužiti u državnom zatvoru, već u staračkom domu gdje će raditi kao služavka, i to bez plaće.

 

Fawzia poses for a picture as she spends her jail term in one of the tribal elders' house in Paktika province, Afghanistan July 27, 2016. Picture taken July 27, 2016.REUTERS/Stringer
Fawzia poses for a picture as she spends her jail term in one of the tribal elders’ house in Paktika province, Afghanistan July 27, 2016. Picture taken July 27, 2016.REUTERS/Stringer

Tretirali su me kao životinju i držali me kao roba. Za ono što sam pretrpjela, molim se da nijedna žena nikada neće morati trpjeti.

 

Paktika – provincija iz koje dolazi Fawiza, siromašna je, nerazvijena i religijski konzervativna sredina u kojoj ne postoje nikakvi centri za žene, u kojima bi one mogle potražiti podršku ili pravnu pomoć.

Zbog prepunjenih zatvora, ogroman broj žena prisiljen je na izvršavanje kazne u ilegalnim, improviziranim zatvorskim ustanovama, gdje ne postoji apsolutno nikakva kontrola nad onime što se unutra događa, s obzirom na to da je svaki kontakt s vanjskim svijetom zabranjen. Zatvorenicama nisu dopuštene ni povremene posjete najuže obitelji, a tretiraju se kao vlasništvo doma u kojem budu smještene.

Lokalne vlasti i policija priznaju da ovo nije legalno riješenje, ali ističu kako dobivaju pismene izvještaje iz domova, kojima se garantira dobar i pošten odnos prema zatvorenicama. No, svjesni su činjenice kako postoje mnogi slučajevi izrabljivanja, iskorištavanja i nehumanog odnošenja prema zatvorenicama, kakvo opisuje Fawiza. Pitanje je tko odobrava ovakvu praksu, i po kojim su mjerilima ovi slučajevi opravdani od strane zakona.

Reuters