U okviru projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost‘ kojeg u suradnji s Udrugom Zora provodi Prostor rodne i medijske kulture K-zona, u subotu i nedjelju, 2. i 3. travnja, u Pogonu Mislavova u Zagrebu održane su prve dvije radionice medijske pismenosti na kojima je sudjelovalo četrdesetak zainteresiranih mladih osoba.

Edukatorice su polaznike/ce radionice upoznale s radom portala Voxfeminae.net te ih uvele u osnove rodno osviještenog novinarstva.

Edukacija je uključivala osnove pisanja najava i natječaja koji se objavljuju na portalu, pisanja vijesti kojima je u cilju informirati javnost o događajima i promjenama na području rodne ravnopravnosti, civilnog društva, kulture i politike, te osnove rada u sustavu za upravljanje sadržajem na internetu.

Kroz praktičan rad polaznici/e su se na i sami/e okušali/e u pisanju najava,  te u ulozi urednika/ca ispravljajući za vježbu vijesti koje su sadržavale niz gramatičkih i pravopisnih grešaka. Također, budući da je za polaznike/ce ovog programa otvorena i poddomena portala VoxFeminae.net, pod nazivom ‘Operi seksizam‘ koju će uređivati upravo polaznici/e, uz vodstvo edukatorica mladi su korak po korak prošli kroz postupak unošenja sadržaja u CMS WordPress te dobili/e detaljne upute kako da isto rade od kuće.

Predviđeno je da polaznici i polaznice radionica u sklopu projekta uz pomoć edukatorica napišu po deset tekstova (najava, natječaj, vijest, intervju, autorski tekst) koje će sami unijeti  i objaviti na internetu, odnosno na web stranici operiseksizam.voxfeminae.net. Pojašnjen im je stoga i daljnji oblik suradnje, koji će osim sudjelovanja na preostalim radionicama uključivati komunikaciju i razmjenu ideja te mentorstvo virtualnim putem (kroz sam sustav za unošenje sadržaja, putem elektroničke pošte i Google tablica) te volonterski rad.

Provedbom edukativnog i volonterskog projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’, mlade se osobe kroz prizmu rodne ravnopravnosti  potiče na aktivno sudjelovanje u društvu, osiguravajući istovremeno alate koje mogu primjeniti i u drugim segmentima života.

 

downloadProjekt „Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost“ financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih s 90.000 kuna. Sadržaj ovog projekta u isključivoj je odgovornosti udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona i Zora ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva socijalne politike i mladih.