U okviru 10. Vox Feminae Festivala jučer je u Zagrebu održano završno druženje s polaznicima/cama volontersko-edukacijskog modula ‘Operi seksizam’ koji se provodi u okviru projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’ te je u okviru zasebnog javnog događanja predstavljen časopis Vox Teen Zine u kojem su objavljeni najbolji tekstovi nastali za trajanja projekta.

Polaznici/e edukacija prethodno su prošli/e nekoliko edukacija o rodno osvještenom medijskom izvještavanju, prevođenju i prilagodbi tekstova s engleskog jezika i izradi video priloga, nakon čega su se putem portala operiseksizam.voxfeminae.net aktivno uključili u kreiranje medijskog sadržaja.

Kroz godinu dana, koliko je trajao projekt, svaki/a je volonter/ka imao/la za zadatak napisati 10 tekstova u obliku najava, natječaja, kraćih vijesti, izvještaja, intervjua ili biografskog teksta o Strašnoj ženi koje smo objavljivali/e na internetskoj stranici Operi seksizam. Devet najboljih tekstova okupili/e smo u spomenutom Vox Teen Zineu, koji je, osim u tiskanom, dostupan i u online izdanju.

dsc_0653

Prisutnim volonterima i volonterkama, provoditeljice projekta Barbara Gregov, Željka Vučković i Emina Hermann, uručile su primjerak časopisa, podijelile potvrde o sudjelovanju na projektu, kao i potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem te im se zahvalile na suradnji i zamolile ih da evaluiraju projekt i svoja iskustva rada na portalu.

Kroz rad s volonterima/kama ustanovljeno je da njihov angažman oko rada na portalu pozitivno utječe na formiranje političkih stavova, želje za aktivnim angažmanom i promišljanjem društvenih problema te je velik broj uključenih volontera/ki izrazio želju za daljnim nastavkom suradnje s uredništvom Voxfeminae portala, ali i pokretanjem vlastitih inicijativa i akcija te interes za suradnju s partnerskim udrugama.

14706827_1425968874098041_3369806102295317984_o

Časopis Vox Teen Zine predstavljen istog dana na za javnost otvorenom događanju, također u okviru Vox Feminae Festivala čija je tema ove godine bila djevojaštvo. Barabra Gregov okupljene je upoznala sa samim projektom i aktivnostima volontera/ki te predstavila časopis koji je podijeljen okupljenima, a zainteresiranima je bio besplatno dostupan do završetka festivala.

 

PROVEDBOM EDUKATIVNOG I VOLONTERSKOG PROJEKTA ‘AKTIVNI MLADI ZA RODNU RAVNOPRAVNOST’, MLADE SE OSOBE KROZ PRIZMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI  POTIČE NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U DRUŠTVU, OSIGURAVAJUĆI ISTOVREMENO ALATE KOJE MOGU PRIMJENITI I U DRUGIM SEGMENTIMA ŽIVOTA.

 

downloadProjekt „Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost“ financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih s 90.000 kuna. Sadržaj ovog projekta u isključivoj je odgovornosti udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona i Zora ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva socijalne politike i mladih.