U okviru projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost‘ kojeg u suradnji s Udrugom Zora provodi Prostor rodne i medijske kulture K-zona, 8. i 9. travnja u Čakovcu je održana dvodnevna intenzivna radionica medijske pismenosti na kojoj su edukatorice prisutne upoznale s radom portala Voxfeminae.net te ih uvele u osnove rodno osviještenog novinarstva.

Radionice su obuhvatile ukupno četiri predavanja pod nazivom ‘Rodna ravnopravnost i mediji’, ‘Građansko novinarstvo’, ‘Fotografija i video’ te ‘Društvene mreže’, a na njoj je sudjelovalo deset učenica, studentica i mladih djevojaka s područja Čakovca i Međimurske županije.

Tijekom prvoga dana, na predavanju ‘Rodna ravnopravnost i mediji’ polaznice radionice su kroz primjere dobre i loše prakse uvedene u svijet rodno osviještenog novinarstva te su upoznate s funkcioniranjem portala operiseksizam.voxfeminae.net na kojemu će kroz sustav za upravljanje sadržajem (CMS) WordPress same objavljivati svoje tekstove, a koje će im edukatorice naknadno komentirati kako bi im pomogle pri razvijanju novinarskih vještina.

Predavanje ‘Građansko novinarstvo’ uključivalo je pisanje kraćih vijesti i izvještaja kojima je u cilju informirati javnost o događajima i promjenama na području rodne ravnopravnosti, civilnog društva, kulture i politike, a polaznice su se i same okušale u pisanju najava i natječaja te te u ulozi urednica ispravljajući za vježbu vijesti koje su sadržavale niz gramatičkih i pravopisnih grešaka.

IMG_6651          IMG_6648

Drugi su dan polaznice pohodile radionicu ‘Fotografija i video’ na kojoj su upućene u osnove video novinarsva i tehnički aspekt snimanja intervjua, anketa i videoblogova. Nakon odgledanih primjera dobrog i lošeg video novininarstva i dobivanja konkretnih uputa i savjeta, polaznice su uz pomoć edukatorica snimile kratke intervjue koje su kasnije pregledale te komentirale pozitivne i negativne aspekte svojih video uradaka.

Na posljednjem dijelu edukacije koji je obuhvatio ‘Društvene mreže’ polaznice su upućene u kreiranje grupa i stranica na Facebooku te Instagram i Twitter profila. S polaznicama je dogovoreno pokretanje Instagram profila Operi seksizam na kojemu će moći objavljivati slike seksističkih komentara, reklama i novinarskih članaka u svrhu širenja svijesti o rodnoj neravnopravnosti i seksizmu u društvu. Također, pokrenuta je privatna Facebook grupa u kojoj će polaznice s edukatoricama i međusobno moći razmjenjivati ideje te je polaznicima pojašnjen nastavak suradnje koja će uključivati komunikaciju i mentorstvo virtualnim putem (kroz sam sustav za unošenje sadržaja, putem elektroničke pošte, spomenute Facebook grupe i Google tablica) te volonterski rad.

IMG_6723         IMG_6811

Predviđeno je da polaznici i polaznice radionica u sklopu projekta uz pomoć edukatorica napišu po deset tekstova (najava, natječaj, vijest, intervju, autorski tekst) koje će sami unijeti  i objaviti na internetu, odnosno na web stranici operiseksizam.voxfeminae.net.

Provedbom edukativnog i volonterskog projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’, mlade se osobe kroz prizmu rodne ravnopravnosti  potiče na aktivno sudjelovanje u društvu, osiguravajući istovremeno alate koje mogu primjeniti i u drugim segmentima života.

 

 

downloadProjekt „Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost“ financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih s 90.000 kuna. Sadržaj ovog projekta u isključivoj je odgovornosti udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona i Zora ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva socijalne politike i mladih.