U okviru projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost‘ kojeg u suradnji s Udrugom Zora provodi Prostor rodne i medijske kulture K-zona, u subotu i nedjelju, 16. i 17. travnja u zagrebačkom Pogonu održane su radionice medijske pismenosti pod nazivom ‘Građansko novinarstvo’ na kojima je sudjelovalo tridesetak zainteresiranih mladih osoba.

Nakon što su na prethodnoj radionici upoznale polaznike/ce radionice s radom portala Voxfeminae.net te ih uvele u osnove rodno osviještenog novinarstva, edukatorice su prvoga dana s polaznicama/ima radile na kompleksnijim novinarskim formama.

Edukacija je uključivala upoznavanje s novinarskom formom izvještaja u sklopu kojega su polaznici/e dobili primjere dobrih i loših izvještaja s nekih događanja i predstavljanja te su ih komentirali zajedno s edukatoricama. Nako što su se upoznali s osnovama pisanja izvještaja, polaznici/e su dobili zadatak odgledati kraći video izvještaj s jednog događanja te sami/e iz odgledanog videa i dobivenih pisanih informacija o događanju i sudionicima/ama.

U drugom dijelu radionice edukatorice su polaznike/ce upoznale s novinarskom formom intervjua te su zajedno prošli neke primjere kraćih i dužih intervjua, nakon čega su s njima razgovarale o procesu koji novinar prolazi prije i nakon intervjua: istraživanje, propitivanje, originalniji pristup sugovorniku/ci i problematici rodno neosviještenog novinarstva.

zagreb22

Polaznici/e su se zatim sami opredjelili za jednu od četiri predložene osobe za koje su trebali pripremiti pitanja za intervjue, nakon čega su svoja pitanja prezentirali/e i komentirali zajedno s edukatoricama, a u nastavku rada u sklopu projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’, sudionici edukacija objavit će i svoje izvještaje i intervjue.

PROVEDBOM EDUKATIVNOG I VOLONTERSKOG PROJEKTA ‘AKTIVNI MLADI ZA RODNU RAVNOPRAVNOST’, MLADE SE OSOBE KROZ PRIZMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI  POTIČE NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U DRUŠTVU, OSIGURAVAJUĆI ISTOVREMENO ALATE KOJE MOGU PRIMJENITI I U DRUGIM SEGMENTIMA ŽIVOTA.

 

downloadProjekt „Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost“ financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih s 90.000 kuna. Sadržaj ovog projekta u isključivoj je odgovornosti udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona i Zora ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva socijalne politike i mladih.