Izložba Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti Kristine Leko i suradnika/ca otvara javnu diskusiju o ekonomiji i mogućnostima izgradnje alternative postojećem sustavu. Ovu jedinstvenu izložbu ugostio je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu a ona će za sve zainteresirane posjetitelje/ice biti otvorena do 21. listopada 2016. godine.

Cilj je izložbe da potakne posjetitelja/icu na promišljanje o načinu života na koji smo naučeni, te kritičkom sagledavanju istoga. Kako funkcionira svijet kakav znamo? Može li naš sustav funkcionirati na drugačiji način? Postoji li drugačiji, pravedniji sustav? 

kzn-viz-identitet-1

Ova je neobična izložba nastala kao rezultat terenskog istraživanja Kristine Leko, umjetnice i docentice na Universität der Künste Berlin, gdje predaje umjetnost u javnom prostoru i participacijsku umjetnost.

Izložbeni rad zapravo je inspiriran istoimenom knjigom ekonomista, povjesničara i sociologa Rudolfa Bićanića „Kako živi narod – Život u pasivnim krajevima“ iz davne 1936. godine. Leko, potaknuta ovim djelom, gotovo nakon osamdeset godina obilazi ista mjesta kao i Bićanić (Livno, Zapadna Hercegovina, Lika, Dalmatinska Zagora, zaleđa i otoci, Vukovar) razgovarajući s ljudima diljem zemlje o životnim okolnostima s naglaskom na rad i ekonomiju, te o aktualnim društvenim i ekonomskim problemima.

kako-zivi-narod-izvjestaj-o-pasivnosti-izlozba-koja-poziva-na-razbijanje-zacaranog-kruga-pasivnosti_ca_large
Kristina Leko, autorica izložbe

„I nakon osamdeset godina ništa se suštinski nije promijenilo. Ljudi imaju veće kuće, imaju automobile, poljoprivredne strojeve, materijalno su situiraniji, no i dalje ne upravljaju aktivno svojim životima“, zaključuje autorica koja u svojim sugovornicima prepoznaje postkolonijalni mentalitet koji ih priječi da se odvaže na promjene i aktivno promišljaju o svakodnevnici. Stoga, tvrdi Leko, cilj izložbe je promišljanje i traženje rješenja za izlaz iz pasivnosti ovih krajeva.

„Voljela bih da ova izložba ljudima posluži kao alat kojim će vidjeti svijet oko sebe“  poručuje autorica izložbe koja svojim radom daje okvir za razumijevanje današnjeg pasivnog stanja ali i potiče na aktivno promišljanje o budućnosti.

Za više informacija o izložbi posjetitite službenu stranicu MSU-a ili facebook stranicu.