Ljubljanska Autonomna Tvornica Rog ugostit će od 8. do 15. kolovoza šesto izdanje festivala autonomne kreativne produkcije Transforma.

Teško je sažeti koncept Transforme u tek nekoliko rečenica. Kako najavljuju organizatori, Transforma je ‘napad na općeprihvaćenu zbilju, proboj u intenzivnije i bogatije oblike postojanja’.

Ideja festivala je ohrabrivanje alternativnih i autonomnih načina produkcije, samoorganizacije te zajedničkog djelovanja i stvaranja. Transforma će tako omogućiti svim sudionicima/cama aktivnu participaciju u odlučivanju o načinu upotrebe prostora tvornice i oblikovanja samog festivalskog programa.

Program je spontan i fluidan, tek djelomično unaprijed određen u sljedeća područja: teorija (predavanja, debate, polu-monolozi), urbane intervencije (neograničene zidovima tvornice), razne radionice, glazba, performansi, gibanja, instalacije, paviljoni, izrada festivalske scenografije, održiva arhitektura itd. Neki od već najavljenih događaja su Javna diskusija o mogućnostima alternativne ekonomije, Improvizacija za Rog i orkestar/ Umjetnost na kupon te kratki tečaj Qi Gonga i Tai Chi Chuana.

Svi/sve su pozvani/e da se pridruže!

Poslije pet godina taborenja po slovenskim šumama i rijekama, nije slučajnost da se Transforma ljetos seli u samo srce Ljubljane. Autonomna Tvornica Rog u pozornost šire javnosti došla je ovog lipnja kada su njeni korisnici/ce uspješno pružili/e otpor pokušaju rušenja kompleksa. Gradska općina Ljubljana rušenjem tvornice sporadično prijeti već osam godina, od kada je dovršen projekt njene obnove koji među hotelima, trgovinama, stambenim objektima i restoranima planira i izgradnju centra suvremenih umjetnosti koji ne bi uključivao niti jednu od aktivnosti ili grupa koje se prostorima Roga trenutno koriste. Podsjetimo, tvornica Rog, koja je izgrađena 1871. godine za preradu kože, a kasnije postaje tvornicom bicikala po čemu ostaje zapamćena do danas, u vlasništvu je Gradske općine Ljubljana od raspada Jugoslavije i gašenja industrijskih pogona. Tvornica kasnije godinama zjapi prazna, prepuštena propadanju sve do 2006. godine kada ju (bez novčane pomoći gradske općine) obnavljaju pojedinci/ke i različiti kolektivi, koji u njoj djeluju i danas. Autonomni centar Rog tako broji više od sto pedeset stalnih korisnika/ca te djeluje kao sjecište teorijske, političke, umjetničke te alternativne produkcije. Također je i jedno od rijetkih mjesta u Ljubljani koja pružaju potporu izbjeglicama i azilantima.

Ovogodišnja Transforma organizirana je stoga u znaku otpora te kao potpora opstanku najvećeg ljubljanskog autonomnog društvenog centra. Više o festivalu pročitajte ovdje.

Svi/e u Rog!